Požara na Rombonu ne bodo gasili

Datum 14.7.2010 21:39:28 | Kategorija: Slovenija

Sreda 14.07.2010, 20:47

Bovec - Požara, ki ga je zanetila strela v torek zvečer na nedostopnem pobočju Rombona na Bovškem, ne bodo gasili.
Kot je povedal regijski poveljnik Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač, bodo gasilci dogajanje na požarišču nadzorovali in ob primeru širjenja požara ponovno začeli gasiti.

Gašenje je bilo skorajda nemogoče

Po udaru strele je začelo goreti na težko dostopnem in strmem pobočju Rombona. Začeli so ga gasiti z dvema helikopterjema Slovenske vojske, ki sta v bližino požarišča pripeljala tudi petčlansko ekipo posebne gasilske enote Gamsi. Kot je še povedal Kosmač, je bilo gašenje skorajda nemogoče. Voda, ki sta jo helikopterja pripeljala iz doline, se je namreč zaradi velike strmine odbijala od pobočja. Pet gasilcev, ki so se z ognjem spoprijeli na samem pobočju, pa je bilo po osmih urah dela hudo utrujenih.

Obstaja tudi nevarnost eksplozij

Zato so se odločili, da požara ne bodo gasili, saj v bližini ni nobenih objektov, ki bi jih lahko ogenj ogrozil, ogenj pa je zajel le pobočje, poraščeno s travo in rušo. Ob tem obstaja še nevarnost eksplozij, saj je območje še vedno polno neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne. Pač pa bodo požar budno nadzorovali in v primeru hitrega širjenja v bližnji gozd ponovno ukrepali.

STA

Vir: www.siol.netNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5321