Požar v Bovcu

Datum 14.7.2010 18:03:45 | Kategorija: Slovenija

Slovenija * 14.07.2010, 17:27

Zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev in preveč razširjenega požara so odgovorni prekinili gašenje. Kako naprej, bo znano po 19. uri, ko se bodo zbrali na kriznem sestanku.
"Požar je kar intenziven in se je zelo razširil in tudi za naprej ni videti spodbudno," nam je povedal poveljnik Gasilske zveze Bovec Miro Bozja. Požar se je razširil že v vse smeri, najbolj intenzivno pa se je širil med 11. in 17. uro, je povedal Bozja. Dodal je, da so iz regijskega centra za zaščito dobili priporočilo, naj se z območja Rombona umaknejo, saj je na njem še vedno precej neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne. Poleg tega so jim nadrejeni naročili, naj se umaknejo, saj se je požar že tako razširil, da trenutni način gašenja ni več učinkovit.
Kot je pojasnil Bozja, gašenje poteka tako, da helikopter bolj izkušene gasilce pripelje na pobočje, opremljeni pa so s hrbtnimi brentami in črpalkami in nato na mestu gasijo požar. Dostavijo jim tudi tisočlitrske "hruške", iz katerih črpajo vodo, podporo pa jim nudijo tudi letala, ki zajemajo vodo iz bazena pred gasilskim domom.
Ob 19. se bo tako sestal razširjeni štab, kjer bodo dorekli, kako naprej. Bozja pričakuje, da bodo pristojni odobrili nadaljevanje akcije. Sicer pa danes prvi poskus poleta na goro ni uspel zaradi strmosti pobočja in je bil uspešen šele v drugem poskusu. Na področju Roglja na gori Rombon na višini 1.300 metrov je sicer  zagorelo že sinoči okrog 19. ure zaradi udara strele.
S požarom se je borilo šest gasilcev in en helikopter. Zaradi terena je namreč nemogoče, da bi območje požara gasilo več gasilcev.

Vir: www.zurnal24.siNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5320