Nova motorna vozila odslej obvezno z novim kompletom za prvo pomoč

Datum 2.1.2005 9:58:47 | Kategorija: Slovenija

Vsa motorna vozila, ki bodo kupljena v letu 2005, morajo biti opremljena z novimi kompleti za prvo pomoč, določa nov pravilnik o kompletu za prvo pomoč, ki ga je ministrstvo za promet sicer objavilo že konec septembra. Pravilnik določa novo obliko in vsebino kompletov za prvo pomoč za avtomobiliste ter motoriste. Velja pa opozoriti, da bodo lahko odslej policisti voznika, ki v svojem vozilu ne bi imel brezhibnih predpisanih naprav ali opreme - kamor sedaj sodi tudi nov komplet prve pomoči -, kaznovali z globo v višini 30.000 tolarjev.

Spremenjen komplet prve pomoči se od prejšnjega razlikuje po vsebini in velikosti. Pravilnik namreč predpisuje nekatere koristne pripomočke ter opušča druge, ki so bili ocenjeni kot potencialno nevarni. Tako bodo vozniki v škatli prve pomoči našli zaščitno folijo za umetno dihanje,

metalizirano folijo za pokrivanje poškodovancev (npr. v primeru podhladitev) ter zaobljene škarje, ki so nadomestile potencialno nevarne britvice iz starega kompleta.

V pravilniku je natančno določena tudi oblika in velikost embalaže omenjenih kompletov. Tako mora komplet za avtomobiliste meriti 255 krat 166 milimetrov, višina v zaprtem stanju pa mora biti 80 milimetrov. Pravilnik določa tudi, da lahko pokrov embalaže prekriva njene stranske stene ter da lahko meri največ 264 krat 175 milimetrov, debelina stene embalaže pa ne sme presegati tri milimetre.

Pravilnik določa, da morajo biti z novim kompletom prve pomoči opremljena vozila, prvič registrirana v Sloveniji po 1. januarju letos, vozniki "starejših" vozil pa bodo morali vsebino kompleta prve pomoči dopolniti najkasneje do 1. januarja 2008.

www.dnevnik.si


Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=532