Zlomila si je hrbtenico

Datum 9.6.2010 22:12:34 | Kategorija: Slovenija

S prvega nadstropja so učenci skakali skozi okno. Ravnatelj je zaupal gasilcem.

Kot smo neuradno izvedeli, je PGD Ptuj letos izvajal več <br />takšnih akcij po okoliških OŠ. Po tem dogodku pa omenjeni gasilci do <br />nadaljnjega naj ne bi več izvajali takšnih dogodkov. (Foto: Ozren <br />Blanuša)

Kot smo neuradno izvedeli, je PGD Ptuj letos izvajal več takšnih akcij po okoliških OŠ. Po tem dogodku pa omenjeni gasilci do nadaljnjega naj ne bi več izvajali takšnih dogodkov. (Foto: Ozren Blanuša)

Osnovnošolka devetega razreda OŠ Breg pri Ptuju se je med evakuacijsko vajo, ki je potekala v okviru šole, huje poškodovala. Kot smo neuradno izvedeli, ima zlomljeno hrbtenico. Policijska preiskava dogodka je že v teku.

S soglasji staršev
Milan Fakin, ravnatelj OŠ Breg, opisuje dogodek: "Imeli smo zaključno prireditev projekta Pasavček. Otrokom so se predstavili tako policisti kot tudi gasilci. Slednji so predstavili demonstracijo reševanja na zračno blazino. Otroci so skakali skozi okno iz prvega nadstropja na blazino. Učenka se je poškodovala pri doskoku na blazino.“" Fakin še dodaja, da so otroci imeli podpisana soglasja s strani staršev, da lahko sodelujejo pri prikazu reševanja gasilcev.

1 osnovnošolka se je huje poškodovala pri preventivni akciji, ki jo je organizirala OŠ Breg.

Gasilci ne komentirajo
Skočnico, kot se imenuje takšna blazina za reševanje, so namestili in nadzorovali gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Turnišče in PGD Ptuj. Robert Cvetko, predsednik PGD Ptuj, je potrdil, da se je zgodila nesreča: "Dokler se ne razjasnijo okoliščine, nič ne komentiram."

"Skočnica prepovedana!"
Kot smo izvedeli od enega izmed mariborskih poklicnih gasilcev, ki pa ne želi biti imenovan, je uporaba skočnice pri evakuacijskih vajah prepovedana. "Bile so že podobne nesreče, zato se skočnice več ne uporablja, sploh pa ne, da bi na njo skakali otroci.
To je noro,"
še dodaja naš sogovornik. Aleš Ciringer, poveljnik mariborskih poklicnih gasilcev, pravi, da oni pri prikazu evakuacij in podobnih akcijah redko uporabljajo takšno blazino: "Če jo že uporabimo, pa nanjo vržemo lutko kot prikaz, kako se to dela."

Milan Fakin, ravnatelj, dogodek obžaluje: "Upam, da bo z našo učenko vse dobro. Zdravniška pomoč ji je bila takoj nudena." (Foto: Ozren Blanuša)

Aleš Čepek, predsednik PGD Turnišče, dogodka in navedb mariborskega poklicnega gasilca ni želel komentirati: "O tem ne dajem izjav, obrnite se na pristojne."

Zagotovili so mu varnost

Ravnatelja Fakina, ki smo ga popoldan obiskali v šoli, smo presenetili z navedbami našega vira, da je takšen način prikaza evakuacije s skočnico prepovedan: "Tega nisem vedel. Gasilci so mi zagotovili, da je takšna demonstracija varna in da se ne more nič zgoditi." Dodal je še, da dogodek močno obžaluje ter da se zaveda, da bo za to nesrečo moral nekdo odgovarjati.

Policija preiskuje dogodek
Ptujski policisti, ki so sodelovali na tem dogodku, so bili priča nesreči. "Najprej smo mi predstavili delovanje policije, nato so prevzeli dogajanje gasilci. Policisti, ki so bili prisotni, so videli nesrečo. Kasneje so naši policisti nesrečo tudi obravnavali. Policija še zbira informacije o dogodku, policijski
postopek je v teku,"
so za Žurnal24 pojasnili na Policijski postaji Ptuj.

vir: www.zurnal24.si


Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5251