Na Hrvaškem izredno stanje

Datum 1.6.2010 16:08:04 | Kategorija: Evropa

Na nekaterih delih Hrvaške se soočajo z močnimi nalivi. V Istri je padala kot jajce debela toča, veter je podiral drevesa. Zemeljski plaz je zasul hišo, v kateri je bila starka, ki so jo po dveh urah rešili.

Skupna ocenjena škoda v kmetijstvu znaša več kot 27 milijonov evrov.


Na Goriškem so se včeraj in v nedeljo soočali s številnimi poplavljenimi kletmi in močnim deževjem, podobne, če ne še hujše, težave pa imajo tudi na Hrvaškem. Kot poročajo hrvaški mediji, so na območju Slavonskega Broda in Novogradiškega Posavja poplavljena polja in lokalne ceste, voda pa je dosegla tudi nekatere hiše. Izredne razmere so razglasili v Sibinji, Gornji Vrbi in Podcrkavlju, pristojne službe pa se pripravljajo na evakuacijo prebivalcev.

Veliko dela imajo tudi gasilci, ki črpajo vodo iz poplavljenih kleti, na terenu pa so nenehno tudi delavci električnih podjetij, saj občasno prihaja do motenj v oskrbi z električno energijo.

Poplave v Avstraliji-1

(simbolična slika)

Na nekaterih delih Slavonije so že začeli z evakuacijo prebivalcev, na varno pa jih vozijo s čolni. Prebivalcem tudi priporočajo, naj ne pijejo vode iz pip, ampak jo kupijo v trgovini, saj obstaja možnost, da je voda kontaminirana.

Policisti in gasilci so dve uri reševali starko, katere hišo je zasul zemeljski plaz. Sosedi in policisti so z golimi rokami in lopatami odkopavali zemljo, pišejo hrvaški mediji. Sicer pa je v Osješko-baranjski županiji v zadnjih 24-ih urah padlo več kot 60 litrov dežja na kvadratni meter, kar je navadno povprečna količina padavin za cel mesec junij. Direktor hrvaških voda v Osijeku je povedal, da nalivi še nekaj dni ne bodo ponehali, s tem pa pričakujejo tudi naraščanje vodostaja Drave, zato že pripravljajo vreče napolnjene s peskom za zavarovanje jezu.

Slabo vreme je včeraj prizadelo tudi nekatere dele Istre. Sever polotoka je tako zajelo močno neurje s točo, veter je podiral drevesa, toča pa je poškodovala številne avtomobile in uničila poljščine. Slabo vreme je zajelo tudi področje od Rovinja pa vse do Umaga. Voda je poplavila vinograde v Rovinju, toča pa je poškodovala kamp.

V najvišjih predelih gora je včeraj celo snežilo, na severu Velebita pa so izmerili 0 stopinj Celzija.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5232