Nadzorovano sežigajo nafto

Datum 29.4.2010 11:07:38 | Kategorija: Svet

Včeraj so predstavniki obalne straže sporočili, da dnevno v morje izteče približno 1.000 sodov nafte, danes pa so šokirali z novico, da je številka petkrat višja od prvotnih ocen. Naftni madež se nahaja 32 kilometrov od kopnega, toda napovedi kažejo, da bo že danes zvečer dosegel obalo. Odkrili pa so tudi dve novi luknji na ploščadi, skozi kateri odteka nafta v morje.
undefined undefined
Čiščenje naftnega madeža v Mehiškem zalivu

Pripadniki obalne straže pa so v sredo med drugim začeli tudi nadzorovano sežigati nafto. (Foto: Reuters)

O stanju na terenu so poročali tudi ameriškemu predsedniku Baracku Obami, ki je izrazil zaskrbljenost. Oblasti v Louisiani so Washington zaprosile za nujno pomoč zaradi vse hujših posledic, ki grozijo po eksploziji na naftni ploščadi v Mehiškem zalivu.

Obsežna akcija

Čiščenje naftnega madeža v Mehiškem zalivu

(Foto: Reuters)

Na območju sicer že več dni poteka akcija, s katero skušajo preprečiti obsežno onesnaženje obale ne samo v Louisiani, temveč tudi v zveznih državah Alabama in Mississippi. Pripadniki obalne straže pa so v sredo med drugim začeli tudi nadzorovano sežigati nafto.

Eksplozija je na ploščadi odjeknila pred približno tednom dni, nato pa ji je sledil še požar. Pri tem je bilo ranjenih 17 ljudi, enajst delavcev pa še pogrešajo. Obalna straža je sporočila, da praktično ni več možnosti, da bi katerega od pogrešanih še našli živega.

Čiščenje naftnega madeža v Mehiškem zalivu

(Foto: Reuters)

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5180