Izlitje radioaktivne tekočine

Datum 20.12.2004 21:22:20 | Kategorija: Evropa

Zaradi tehnične napake je v češki jedrski elektrarni Temelin prišlo do izlitja okoli 20.000 litrov radioaktivne hladilne tekočine.

"Radioaktivna tekočina ni ušla iz nadzornega območja in prav tako ne iz območja elektrarne," je izjavil tiskovni predstavnik češke elektrarne Milan Nebesar. Po njegovih besedah so tekočino že shranili v poseben tank, zato ni nevarnosti za onesnaženje okolja.

Iz Temelina naj bi iztekla borova kislina, vendar češke oblasti jedrske elektrarne zaradi izlitja niso izključile in odklopile iz energetskega omrežja. Tekočina je iztekla iz primarnega kroga v drugem bloku elektrarne, vzrok za nesrečo pa je napaka pri napravi za avtomatično merjenje gladine vodostaja.

V obeh blokih češke jedrske elektrarne je v minulih letih že večkrat prišlo do tehničnih težav. Kritiki Temelina, predvsem iz Avstrije in nemške zvezne dežele Bavarska, vidijo v tem dokaz za neko "posebno občutljivost" tega energetskega obrata, zato zahtevajo zaprtje elektrarne, vendar češke oblasti vztrajajo, da je Temelin varen.

www.24ur.com


Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=502