Na Ravnah na Koroškem bodo verjetno ob poklicne gasilce

Datum 8.1.2010 17:25:13 | Kategorija: Slovenija

Potrebovali bi 500.000 evrov na leto
Podjetja z območja nekdanje železarne kar po vrsti odpovedujejo pogodbe o financiranju, zato bo občina prisiljena ukiniti Koroški gasilski zavod – Potem bodo bodo vse delo zaupali prostovoljcem
Ravne na Koroškem – Koroški gasilski zavod na Ravnah bo morda kmalu prenehal delovati. Vzrok za njegovo morebitno ukinitev je pomanjkanje denarja, saj je večina podjetij z območja nekdanje železarne odpovedala pogodbe o financiranju, občina Ravne pa sama ne zmore tako velikega denarnega bremena. V gasilskem zavodu, ki ga je občina ustanovila leta 1994 in tako rešila zaposlene iz železarske poklicne enote, je zaposlenih še štirinajst ljudi, dvanajst jih je operativnih gasilcev. Naloge poklicnih gasilcev bodo morali prevzeti člani domačega prostovoljnega gasilskega društva.

Občinski svetniki na Ravnah so mnenja, da občina za poklicno gasilsko enoto ne zmore več čedalje večjega finančnega bremena. Največji znesek, ki ga je še pripravljena dati, je 120.000 evrov na leto. Direktor Koroškega gasilskega zavoda Roman Lupuh je povedal, da bi zavod letos za delovanje s 14 zaposlenimi potreboval približno 500.000 evrov, po zdajšnjih zagotovilih pa so naročniki – gospodarske družbe z območja nekdanje železarne, občina, Mors in druge občine iz Mežiške doline – pripravljeni zbrati 400.000 evrov.

Po besedah Romana Lupuha je treba položaj zavoda urediti dolgoročno; če to ni mogoče, je bolje, da ga ukinejo, njegove naloge pa prenesejo na krajevno prostovoljno gasilsko društvo. Ravenski župan Tomaž Rožen je imel v preteklih dneh več pogovorov o tem, da bi ravenske gospodarske družbe vendarle pomagale ohraniti poklicno gasilsko jedro ali zavod, a pri tem ni bil uspešen. Tudi druge občine iz Mežiške doline, kjer imajo dobro organizirano prostovoljno gasilstvo, niso pripravljene prispevati denarja za obstoj poklicne enote, podobno je tudi v občinah v Mislinjski in zgornji Dravski dolini.

Prostovoljno gasilsko društvo z Raven, ki ga vodi Alojz Čeh, je sposobno in pripravljeno prevzeti naloge poklicne gasilske enote, so povedali na seji občinskega sveta. Ali bodo imeli tudi manjše poklicno jedro, se še niso odločili.

O usodi Koroškega gasilskega zavoda na Ravnah bodo do pomladi še enkrat govorili na seji občinskega sveta. A vse kaže, da bodo zavod le morali ukiniti in tako meni tudi župan Tomaž Rožen. Potem se bo treba zanesti na člane prostovoljnega gasilskega društva. Na območju nekdanje železarne sta samo dve gospodarski družbi, ki po zakonu morata imeti poklicne gasilce. To sta Metal in Petrol Energetika. Obe bi sicer privolili v sodelovanje s poklicno enoto, vendar zanjo nista pripravljeni prispevati več denarja kot do sedaj.
Vir:delo

Žalostno...

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4913