Delo gasilcev brez napak

Datum 30.12.2009 9:42:02 | Kategorija: Slovenija

Usklajeno delo poklicnih in prostovoljnih gasilcev – Samo v Kranju 277 prostovoljcev opravilo 1850 ur – Črpalke so brnele 636 ur
Kranj – Kje ste bili na božični dan? Na to vprašanje lahko okoli 2500 Slovencev, vključenih v prostovoljna gasilska društva, ponosno odgovori, da na družinski praznik niso bili s svojimi najbližjimi, temveč na terenu. Črpali so vodo iz kleti, odstranjevali drevje, se trudili, da zemeljski plazovi ne povzročijo še večje škode. »Samo v Kranju je med poplavami 277 prostovoljcev delalo 1850 ur. Motorne črpalke so bile na terenu 248 ur, 388 ur so opravile potopne črpalke. Vodo smo črpali na 37 lokacijah, saj je bilo poplavljenih več kot sto objektov,« je številke božičnih poplav strnil Tomaž Vilfan, poveljnik Gasilske zveze Občine Kranj, ki združuje 16 prostovoljnih društev.

»Delo gasilcev je tokrat potekalo brez napak. Odziv prostovoljcev je bil optimalen. Zdi se mi, da sta tako motivacija kot tudi organizacija v prostovoljnih gasilskih društvih vse večja,« je pohvalil Vojko Artač, direktor Gasilsko-reševalne službe Kranj.

Delovanje gasilcev je bilo tokrat usklajeno tudi zato, ker so se, vsaj kar zadeva organizacijo dela, mnogo naučili ob predlanskih poplavah, ki so najbolj divjale v Železnikih. Pri pripravah je gasilcem pomagalo tudi, da so meteorologi že več dni prej napovedovali močne nalive, poleg tega pa so bili gasilci na deževje zdaj dobro pripravljeni, saj so po vsej Sloveniji s peskom napolnili 30.000 vreč, ki so varovale pred poplavami. Kranjski gasilci so imeli na voljo dovolj črpalk, ki so jih postavili v poplavljene kleti, k večji učinkovitosti pa je pomagalo tudi to, da so glede na izkušnje v preteklosti vedeli, katera območja utegnejo biti prva pod vodo.

Sicer pa so bili gorenjski gasilci med zadnjimi poplavami hitri tudi zato, ker so si uredili svoj center za obveščanje. Ko so Gorenjci v petek poklicali na 112 in sporočili, da imajo vodo v kleti ali recimo poplavljeno cesto, je dežurni njihov klic preusmeril neposredno do gasilcev. »Mi smo nato gasilce na teren pošiljali postopoma, kar pomeni, da na začetku nismo aktivirali vseh. Na koncu je bilo težav z vodo že toliko, da so bili na terenu vsi,« je opisal Tomaž Vilfan.

Ne samo prostovoljni gasilci, svoje delo so te dni brez prestanka opravljali tudi njihovi poklicni kolegi. »Ob poplavah smo opravili 380 ur. Aktivirani so bili vsi naši zaposleni,« je povedal Matej Kejžar, strokovni vodja kranjskih gasilcev. Se je pa tudi tokrat pokazala kadrovska podhranjenost, saj imajo gasilci v Kranju ta trenutek 49 zaposlenih, v prihodnjih tednih pričakujejo v svojih vrstah še tri. Toliko poklicnih gasilcev je imela gorenjska prestolnica že leta 1961. Le da so takrat opravili 60 intervencij na leto, letos pa so v svoj dnevnik vpisali že 704 intervencije.
Vir:Delo

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4891