Kaj lahko naredite, če zagori novoletna jelka?

Datum 24.12.2009 9:25:31 | Kategorija: Mimogrede

Ljubljana, 24.12.2009, 07:49 | V.M.
Ko vas preseneti ogenj, je mnogokrat že prepozno. Nevarnost nas lahko nemalokrat ohromi. Kaj pravzaprav lahko naredimo sami?

Če zagori novoletna jelka, je najpametneje, kar lahko storite, da nemudoma zberete vse prisotne, skupaj odhitite na prosto in pokličete gasilce na telefonsko številko 112. Neverjetno hitro se bo namreč razširil dim, ogenj pa bo brez milosti požiral vse pred seboj in spremenil dom v pepel.
Poskusi gašenja običajno niso uspešni, poleg tega pa so zelo nevarni za življenje. Že samo nekaj vdihov dima je dovolj, da padete v nezavest. Ob tem ni presenetljiv podatek, da je ravno dim vzrok za 95 odstotkov smrtnih primerov.
Če je le mogoče ob begu zaprite vrata prostora, kjer se nahaja drevesce in vhodna vrata. Tako boste omilili širitev ognja. Škodo lahko zmanjšate tudi tako, da poleg jelke postavite vedro z vodo.
Vse to pa je pravzaprav vse, kar lahko naredi posameznik. Nikakor pa pri gašenju ne uporabite odeje, saj je gorljiva in lahko ogenj še poveča. Poleg tega lahko z njo jelko prevrnete in povzročite še večjo škodo.
Najpogostejši vzrok požara so novoletne kresničke in sveče, ki jih nekateri prižigajo na samem drevescu, nevarne pa so tudi nekakovostne lučke.

Uživajte v prihajajočih praznikih, vendar nikar ne pozabite na varnost.

Vir: www.siol.net

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4884