Poslanci SDS vložili predlog dopolnitev zakona o gasilstvu

Datum 9.12.2009 11:27:10 | Kategorija: Slovenija

Sreda 09.12.2009, 11:11

Ljubljana - Skupina 24 poslancev iz vrst SDS s prvopodpisanim Jožetom Tankom je vložila predlog dopolnitev zakona o gasilstvu.

Predlagajo, da se financiranje zdravstvenega zavarovanja in zdravstvenih pregledov članov prostovoljnih gasilskih društev prenese v pristojnost države. S tem želijo zagotoviti večjo motivacijo za delovanje v gasilskih društvih.

Za lokalne skupnosti prevelik finančni zalogaj


Kot ugotavljajo, morajo za opravljanje operativnih gasilskih nalog gasilci izpolnjevati psihofizične pogoje, pri opravljanju nalog javne gasilske službe pa so pogoste tudi poškodbe gasilcev. Zato zakon o gasilstvu predpisuje obvezno zdravstveno zavarovanje gasilcev in zdravstvene preglede gasilcev, ki pa se izvaja v breme lokalnih skupnosti. To predstavlja za lokalne skupnosti velike finančne obveznosti, še posebno ker jim država nalaga vedno več novih zakonskih obveznosti, ki jih mora lokalna skupnost tudi financirati, opozarjajo.

Delodajalcu nižje zavarovalne premije ob zaposlitvi gasilca

V zakon naj bi tudi zapisali, da je status operativnega prostovoljnega gasilca odnos med delodajalcem in gasilcem, s katerim se stimulira zaposlovanje gasilcev tako, da se delodajalcu znižajo zavarovalne premije in imajo davčne olajšave. S tem bodo po nameri predlagatelja dodatno vzpodbujali delodajalce, da bodo raje zaposlovali operativne prostovoljne gasilce in opozorili, da je zaposlovanje operativnih prostovoljnih gasilcev v primeru nesreč in požarov v podjetju lahko koristno. Ti lahko namreč s svojim znanjem velikokrat preprečijo obsežnejše požare ali kakšne druge, za industrijske obrate značilne nesreče, ki se lahko merijo v več milijonih evrov, menijo poslanci.

Predlog sprememb zakona, ki naj bi se začel uporabljati s 1. januarjem 2011, bo sicer povzročil nekaj dodatnih izdatkov iz državnega proračuna, se pa bodo po mnenju SDS s tem zmanjšali izdatki iz proračunov občin. Ocena stroškov za proračun je okoli 20 milijonov evrov letno.

STA
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4862