Posredovanje gasilcev in reševalcev otežujejo tudi občani

Datum 30.11.2009 14:54:55 | Kategorija: Slovenija

Tolminski prostovoljni gasilci so na pobudo Krajevne skupnosti Tolmin in stanovalcev ulice Prekomorskih brigad v soboto izvedli večjo gasilsko vajo v tej soseski sredi Tolmina. Po besedah poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva Tolmin Mihe Venclja je bil glavni namen vaje občanom prikazati, kako težko je ukrepanje v primeru intervencije tako za gasilce kot za službo nujne medicinske pomoči. Velikokrat jih namreč ovirajo parkirana vozila, cvetlična korita in druge pregrade, težavo pa predstavljajo še intervencijske poti, ki jih v Tolminu ni – vse to podaljšuje čas ukrepanja in povečuje posledice. Obenem so gasilci izvedli še vsakoletno preventivno akcijo in ljudem prikazali, kako pravilno ukrepamo pri vžigu olja na štedilniku ter poškodbi plinske cevi in izpustu plina v stanovanje.
Poleg omenjenega oviranega dostopa pa drugo težavo, s katero se tolminski gasilci soočajo, predstavlja reševanje z višin. Kot je povedal Vencelj, v društvu že več let opozarjajo, da za to niso ustrezno opremljeni, saj nimajo gasilske avtolestve. Več načinov reševanj z njeno uporabo so na sobotni vaji prikazali gasilci iz novogoriškega društva, ki je tudi edino na severnem Primorskem, ki tako lestev ima. Vencelj opozarja, da bi bilo kljub dobremu sodelovanju na operativni ravni to v realnem primeru neuporabno, saj je dostopni čas goriške enote eno uro.

Vajo si je ogledal tudi tolminski župan Uroš Brežan. Povedal je, da soseska Prekomorskih brigad z veliko stanovanjskimi bloki pred leti ni bila projektirana za današnje število avtomobilov, zato bo Krajevna skupnosti Tolmin v sodelovanju s stanovalci poskusila poiskati rešitev predvsem glede parkiranja, občina pa bo zagotovila denar za projektiranje. O možnostih za nabavo gasilske avtolestve je Brežan dejal, da gre za veliko investicijo, ki bi bila smiselna v sodelovanju z več občinami, saj se podobne potrebe kažejo tudi v drugih posoških občinah ter v cerkljanski in idrijski. Če do dogovora ne bo prišlo, bodo iskali druge možnosti. Mešanega lastništva poveljnik Vencelj ne podpira, saj bo po njegovem težko določiti, kje se bo lestev uporabljala, če pride do sočasnih dogodkov v več občinah, poleg tega pa geografska oblikovanost območja povečuje dostopni čas. Sicer pa potrjen dolgoročni plan nabav gasilskih vozil po besedah župana Brežana v letu 2011 predvideva novo gasilsko vozilo za PGD Tolmin v vrednosti 200.000 evrov. Tako Vencelj kot Brežan pa se strinjata, da veliko težavo tolminskega društva trenutno predstavlja zagotavljanje operativne pripravljenosti v dopoldanskem času. Gasilci rešitev vidijo v organizaciji poklicnega gasilskega jedra, ki bi delovalo v okviru društva in nudilo gotove in hitre izvoze, kar je pri posredovanju ključno.

Vir: http://www.alpskival.net/11/o/2321Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4844