Razlito gorivo ogroža okolje-Aljaska

Datum 15.12.2004 9:01:02 | Kategorija: Svet

Iz tovorne ladje Selendang Ayu, ki je doživela nesrečo pred Aljasko, je po oceni specialistov izteklo več goriva, kot so sprva predvidevali. To je pokazal pregled ladje, je včeraj poročal časnik Anchorage Daily News, vse pa kaže, da olje uhaja tudi iz več rezervoarjev. Trdovratni oljni film, ki se širi po morski gladini, zdaj ogroža življenjski prostor številnih morskih sesalcev, rib in morskih ptic.

Specialisti za reševanje (okoli 150 ljudi) so na kraj nesreče na sicer nedostopnem območju aleutskega otoka Unalaska v nedeljo prispeli v premoru med neurjem, da bi poskusili odstraniti kurilno olje, ki uhaja iz poškodovane tovorne ladje. Vendar neugodne vremenske razmere večini potem niso dovolile doseči kraja nesreče. Ladja je po njihovih navedbah tudi v slabšem stanju, kot so pričakovali.

Tovorna ladja, ki je potonila na morsko dno okoli 1300 kilometrov jugozahodno od mesta Anchorage, se je med potapljanjem prepolovila. Šest članov posadke še vedno pogrešajo, 20 pa so jih rešili. Med reševanjem pa je strmoglavil tudi helikopter, ki je pripeljal pomoč, tako da so morali reševati tudi posadko helikopterja. Ladja z malezijsko zastavo je iz ameriškga Seattla (zvezna država Washington) s tovorom soje plula na Kitajsko.

Ameriške oblasti so ves trud usmerile v preprečitev škode, ki bi lahko nastala za okolje, saj je to občutljivo območje, pomembno za morske sesalce, morske ptice in ribe.

Ladja v lasti singapurskega podjetja IMC Shipping je imela v rezervoarjih skoraj 2,27 milijona litrov kurilnega olja in 95.470 litrov dizelskega goriva. Nesrečo je doživela na območju, ki je del rezervata Alaska Maritime National Wildlife Refuge. To je življenjski prostor ogroženih Stellerjevih morskih levov, dveh ogroženih vrst rac in aleutskih morskih vider.
www.vecer.si


Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=481