Poskušal je pomagati, zdaj mu grozi ječa

Datum 15.9.2009 7:18:36 | Kategorija: Slovenija

Slovenj Gradec, 14.09.2009, 16:04 | D.L.

30-letnik je policijo obvestil, da je na cestišču skala, ki je ne more premakniti. Le nekaj minut pozneje se je tam zgodila nesreča. Zdaj mu grozi leto dni zapora.

30-letnik iz okolice Maribora bo naslednjič najbrž dvakrat premislil, preden se bo odločil pomagati. V soboto se je peljal po glavni cesti Ožbalt–Podvelka in pri kraju Javnik na cestišču opazil večjo skalo. Ker je padla v nepreglednem ovinku, je predstavljala še toliko večjo nevarnost, bila pa je prevelika, da bi jo lahko odstranil z golimi rokami. Moški je zato ob 5.21 poklical številko 113.

Operativno-komunikacijski center je takoj obvestil Cestno podjetje Maribor, na kraj pa so napotili policijsko patruljo, je sporočil predstavnik policijske uprave Slovenj Gradec. Vendar pa se je, še preden je prispela na prizorišče, tam zgodila prometna nesreča. Ura je bila 5.29, torej le osem minut po klicu.

25-letni Mariborčan je trčil v skalo in zapeljal na kamenje na cesti, njegov avto je obstal na strehi. Takoj za njim je pripeljala 22-letna domačinka, ki se je zaradi ovir na cesti prav tako ponesrečila, pri tem pa je še oplazila prvo vozilo. Oba voznika ter sopotnik v prevrnjenem avtomobilu so se lažje poškodovali.

Odgovarjati bo, kot kaže, moral 30-letnik z začetka zgodbe. Ker ni storil vsega, da bi odvrnil prometno nesrečo, so na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec zoper njega vložili ovadbo. Osumljen je kaznivega dejanja neodvrnitve nevarnosti.

Kaznivo dejanje neodvrnitve nevarnosti (321. člen Kazenskega zakonika)

Kdor ne naznani pravočasno pristojnemu organu ali organizaciji ali sicer ne stori vsega, kar je potrebno, da se odvrne požar, povodenj, eksplozija, prometna nesreča, ekološka nesreča ali kakšna druga nevarnost za življenje ljudi ali čezmerno obremenitev okolja ali premoženje večje vrednosti, čeprav bi to lahko storil brez nevarnosti zase ali za koga drugega, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4708