Na Filipinih nesreča trajekta z 960 potniki

Datum 6.9.2009 13:55:49 | Kategorija: Slovenija

Manila - Na jugu Filipinov se je potopil potniški trajekt Superferry 9, na katerem je bilo več kot 960 ljudi, od tega 847 potnikov in 117 članov posadke.


Na Filipinih nesreča trajekta z 960 potniki

Manila - Na jugu Filipinov se je potopil potniški trajekt Superferry 9, na katerem je bilo več kot 960 ljudi, od tega 847 potnikov in 117 članov posadke.


Po poročanju obalnih stražarjev je umrlo pet oseb, okoli 60 jih še vedno pogrešajo, medtem ko so ostalih 900 potnikov in članov posadke rešile ladje, ki so se napotile k trajektu, potem ko se je ta začel nevarno nagibati. Filipinski minister za obrambo, Gilberto Teodoro je za BBC povedal, da je pri reševanju pomagalo ugodno vreme in pomoč ostalih plovil, ki so bila v bližini.

Po klicu na pomoč je takoj prihitela obalna straža


Ladja je bila na poti s polotoka Zamboanga, ko se je v noči na nedeljo ob 2.30 uri po lokalnem času začela nagibati v desno. Potnikom so naročili naj si oblečejo rešilne jopiče, medtem ko je kapitan poskušal obvladati nagibanje ladje.

Ko je bil kapitan prepričan, da se ladja ne bo nehala nagibati, jo je ukazal zapustiti. Po klicu na pomoč so takoj prihiteli mornarica, obalna straža, letalske sile pa tudi zasebni čolni.


Rešenci so bili premeščeni na mornarske ladje in ostala zasebna plovila


Po poročanju je posadka zadnja zapustila ladjo tik preden se je ob 8.42 po lokalnem ladja potopila. Rešenci so bili premeščeni na mornarske ladje, dva zasebna plovila in ostale čolne, ki so se odvali klicu na pomoč.

Trajekt je zašel v težave okoli 860 kilometrov južno od Manila, glavnega mesta Filipinov. Eden izmed potnikov je dejal, da se je ladja začela nagibati sredi noči, vendar je bil prepričan, da bo posadka za to poskrbela. Situacija pa se je nekaj ur za tem poslabšala. "Ladja se je nenadoma začela premikati in nekaj ljudi je zgrabila panika," je preko telefona za lokalni radio dejal Roger Cinciron.


Vzrok nesreče še ni znan, vendar naj bi bilo vreme v času nesreče ugodno. Trajektne nesreče pa so sicer na Filipinih pogoste. Vzroki so običajno slabo vreme, slabo vzdrževana plovila ter pomanjkljivi varnostni standardi.

STA

Foto: Reuters

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4691