Ohrid: kapitana potopljene ladje privedli na sodišče

Datum 6.9.2009 13:53:29 | Kategorija: Slovenija

Ohrid - Sutirja Fileskega, kapitana ladje, ki je potonila na Ohridskem jezeru, so okoli polnoči aretirali in privedli na sodišče.


Ohrid: kapitana potopljene ladje privedli na sodišče

Ohrid - Sutirja Fileskega, kapitana ladje, ki je potonila na Ohridskem jezeru, so okoli polnoči aretirali in privedli na sodišče.


Kmalu zatem so aretirali tudi njegovega pomočnika Vlatka Justinijanovskega, poroča Jutranji list.

V Makedoniji je dan žalovanja za 15 žrtvami sobotne nesreče turistične ladje. Na prepolni ladji Ilinden, ki je potopila le 200 metrov od obale, je po zadnjih podatkih življenje izgubilo 15 ljudi. Od 57 potnikov se jih je 42 uspelo rešiti. Vse žrtve so bili bolgarski državljani, ki jih je bilo na ladji tudi največ, preživeli pa so se že vrnili domov. V Bolgariji bo sicer dan žalovanja v ponedeljek, tamkajšnje oblasti pa so že sprožile preiskavo o delu dveh turističnih agencij, ki sta organizirali sobotni izlet na Ohridskem jezeru. Prvi izsledki kažejo, da nobena od agencij ni imela licence za organizacijo potovanj.


Makedonci napovedali podrobno preiskavo


Preiskava o vzrokih tragične nesreče še poteka, policija pa je že zaslišala kapitana ladje in njegovega pomočnika, ki sta povedala, da je bilo z zadnjega dela slišati močan pok, nato pa se je plovilo, staro 70 let, hitro potopilo. Danes se bodo makedonskim pridružili še preiskovalci iz Bolgarije in Hrvaške. Makedonska ministrica za policijo Gordana Jankulovska je ob tem napovedala podrobno preiskavo, ki naj bi razkrila vzroke in okoliščine nesreče, ki je državo zavila v črnino.


5.000 evrov pomoči za sorodnike žrtev


Slovenskih državljanov na krovu ladje ni bilo, ob tragični nesreči pa je bolgarska vlada še sporočila, da bo sorodnikom žrtev pomagala s finančno pomočjo okoli 5.000 evrov, poroča spletni portal RTV.


Zaradi nesreče je odstop ponudil makedonski minister za promet Mile Janakieski, vendar je po poročanju srbske agencije Tanjug premier Nikola Gruevski odstop zavrnil.

siol.net, STA

Foto: Reuters

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4690