Najhujše deževje v 50 letih na Hrvaškem

Datum 6.12.2004 20:11:40 | Kategorija: Evropa

Jug Hrvaške je prizadelo najmočnejše deževje v zadnjih petdesetih leti.

V nedeljo je na šibenskem področju na kvadratni meter padlo kar 160 litrov dežja

Središče obmorskega mesta Marina je prekrila meter in pol visoka voda, ki je poplavila številne hiše, cerkve in ulice. Do večine hiš pa se je bilo mogoče prebiti le s čolni.

Mediji so poročali, da naj bi se v Marini utopil 71-letni moški F.K., vendar je obdukcija pokazala, da temu ni bilo tako. Krivec za utopitev v 30 centimetrov globoki vodi je bil alkohol, F.K. pa je umrl zaradi odpovedi srca. S splitske policije so tako sporočili, da ni mogoče govoriti o utopitvi.

V delu Dolca pa je voda visoka več kot meter. Posredovali so gasilci, vendar jim črpanje vode otežujejo padavine, ki ne ponehajo. Zaradi zemeljskega plazu je otežen promet na cesti Trogir - Split, ki poteka po enem samem voznem pasu.

V Šibeniku pa je narasla voda zalila katedralo Sv. Jakova iz 15. stoletja, ki je pod zaščito Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), pa tudi več drugih cerkev, muzejev, neko knjižnico ter več deset hiš. Oblasti v tem mestu so sporočile, da so tako obilno deževje nazadnje zabeležili leta 1949.

www.24ur.comNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=457