V Španiji divja požar

Datum 15.7.2009 13:20:08 | Kategorija: Evropa

Požar v Španiji uničil 1500 hektarov gozda
Almeria - Prvi večji gozdni požar v Španiji letos je na jugu države uničil več kot 1500 hektarov gozdnih površin. Poleg tega je moralo svoje domove v pokrajini Almeria zapustiti okoli 500 ljudi.

Požar se je ob pomoči vetra in visokih temperatur v torek hitro širil in gasilcem ga še ni uspelo omejiti.

Požar je iz še nepojasnjenih vzrokov izbruhnil v bližini priljubljenega letovišča Mojacar, so danes sporočile španske oblasti. Veliko hiš so izpraznili iz previdnostnih ukrepov, ogrožene prebivalce pa so namestili v športni dvorani v mestu Mojacar, ki šteje okoli 6500 prebivalcev, in v muzeju v bližnjem mestu Turre.

Požari se zaradi vetra in visokih temperatur hitro širijo

Gasilci, ki jim pri gašenju pomagajo letala in helikopterji, se še vedno borijo s plameni, k širjenju katerih sta veliko pripomogla veter, ki piha s hitrostjo 30 kilometrov na uro, in vročina, ki se je povzpela do 40 stopinj Celzija.

Gre za prvi velik požar to poletje v Španiji, kjer so po študiji, ki jo je v torek objavila mednarodna okoljevarstvena organizacija WWF, najbolj ogrožene štiri regije: Kanarski otoki, Galicija, Kastilija-La-Mancha ter Kastilija in Leon. 40 odstotkov vseh gozdnih površin, ki vsako leto zgorijo v požarih, se nahaja v teh pokrajinah.

STA, Foto Reuters

Vir: siol.net

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4564