Popolna oprema in ekipa za reševanje pod Karavankami

Datum 13.5.2009 17:23:07 | Kategorija: Slovenija

Nova pridobitev jeseniških poklicnih gasilcev
Za novo specialno gasilsko vozilo je Dars namenil 512.000 evrov V noči na petek bodo z novim vozilom sodelovali na vaji v karavanškem predoru
Jesenice – Gasilsko reševalna služba Jesenice je včeraj uradno prevzela novo gasilsko vozilo, ki je namenjeno posredovanju v primeru nesreč v predorih. Specialno gasilsko vozilo, za katerega je Dars odšetl 512 tisoč evrov, je profesionalnim jeseniškim gasilcem predala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Z novim vozilom bodo v predoru Karavanke posredovali ob prometnih nesrečah, požarih, izlivu nevarnih snovi. Poleg tega je jeseniška poklicna gasilska enota v svoje vrste vključila devet novih operativnih gasilcev. Ljubica Jelušič je ob tem dejala, da je ekipa popolnjena in ustrezno opremljena za posredovanje ob nesrečah v cestnem predoru Karavanke.

Gasilsko vozilo je posebej opremljeno za posredovanje v predorih, med drugim pa ima tudi poseben rezervoar za zrak (tako imenovano banko zraka) za delo posadke in oskrbo ponesrečencev. S tem vozilom bo lahko šestčlanska ekipa reševalcev samostojno vstopila v predor in posredovala ob nesrečah, je povedal Matjaž Korbar, poveljnik gasilske operativne enote jeseniških poklicnih gasilcev.

Ljubica Jelušič je ob tem še opozorila, da so načrtovalci gradnje skoraj osem kilometrov dolgega enocevnega karavanškega cestnega predora premalo pozornosti namenili vprašanju varnosti v primeru nesreč, kjer je posredovanje še posebej zahtevno.

V noči na petek bo v cestnem predoru Karavanke potekala reševalna vaja, ki bo po besedah obrambne ministrice namenjena preverjanju sodelovanja vseh služb za zaščito, reševanje in pomoč za ukrepanje ob morebitni prometni nesreči v predoru Karavanke. Na vaji bodo jeseniški poklicni gasilci sodelovali z novim vozilom.

Ob tej priložnosti je ministrica za obrambo jeseniškim prostovoljnim gasilcem predala v uporabo še novo kombinirano gasilsko vozilo, ki je vredno 174 tisoč evrov. Večino sredstev je prispevala občina Jesenice. Ministrica je ob tem župane občin pozvala, naj podpirajo prostovoljne gasilce, saj ob posredovanju v nesrečah nosijo veliko odgovornost in dodala, da ima družba v teh primerih velika pričakovanja.
Vir:Delo

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4446