Eksplozija plina v Moskvi

Datum 10.5.2009 11:31:04 | Kategorija: Svet

Na jugozahodu Moskve je eksplodirala cev plinovoda, pri čemer so se plameni dvigali tudi do 100 metrov visoko. O žrtvah ne poročajo, lažje ranjenih je pet ljudi. Z ognjenimi zublji se je borilo 35 gasilskih enot, saj gre za enega največjih požarov v zadnjih 20 letih.


Ob polnoči po lokalnem času, le nekaj ur po državni proslavi ob dnevu zmage, ki so jo spremljali bučni ognjemeti, je Moskvo stresla močna eksplozija – na ulici Bolshaya Ochakovskaya je iz neznanega razloga eksplodirala cev plinovoda.

Na mesto dogodka je bilo poslanih okoli 35 gasilskih ekip, saj so se ognjeni plameni dvigali tudi do 100 metrov visoko, videlo pa jih je lahko celo mesto. Ruski mediji poročajo, da so se razširili na dve bližnji stavbi in nekaj avtomobilov, trdijo tudi, da je bila potrebna evakuacija prebivalcev iz bližnjih stavb, kar pa je namestnik moskovskega župana Peter Birukov že zanikal. "Nobene evakuacije ni bilo, saj so najbližji domovi od kraja nesreče oddaljeni 500 metrov in nevarnosti za ljudi ni. Edina težava so bili avtomobili, parkirani v bližini, ki smo jih morali premakniti,“ je pojasnil. Požar so davi že omejili.

Eksplozija v Moskvi

Vzrok požara naj bi bil tehnične narave. (Foto: Reuters)

Ranjenih naj bi bilo najmanj pet ljudi, ki so jih zaradi opeklin odpeljali v bolnišnico. Eden od njih ima 35-odstotne opekline po telesu. Poškodovane so zgradbe in avtomobili, o žrtvah pa ne poročajo.

Strokovnjaki in policisti vzrok eksplozije še raziskujejo. Analitiki pravijo, da so najpogostejši razlog za tovrstne eksplozije prestare cevi plinovoda. Kriv bi lahko bil tudi porast pritiska v plinovodu, zaradi česar je pod zemljo prišlo do eksplozije.

Požar je sprožil nove pomisleke o varnosti zastarele energetske infrastrukture v Rusiji. "Ne spominjam se podobnega požara v našem mestu,“ je še povedal Birukov. Požar so namreč razglasili za najvišjo stopnjo, to je peto kategorijo, saj naj bi bil največji v zadnjih 20 letih.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4440