Zakaj umirajo rudarji

Datum 30.11.2004 8:10:49 | Kategorija: Svet

Kitajska,Peking 29.11.2004
Rudniki so zastareli, njihovim direktorjem pa gre predvsem za dobiček
Zadnja huda rudniška nesreča na Kitajskem, v kateri je v nedeljo umrlo 25 rudarjev, 141 pa so jih včeraj še zmeraj pogrešali (in skoraj ni upanja, da bi lahko bili preživeli strahotno eksplozijo plina), je spet zastavila vprašanje, zakaj rudniške nesreče v tej državi z največ prebivalci na svetu vsako leto zahtevajo življenje več kot 7000 rudarjev.
Odgovori so lahko različni, vendar vsi vključujejo ugotovitev, da obstaja velik razkorak med željo Kitajske, da bi tudi rudniki hitro prinašali dobiček, in možnostmi, da bi to dosegli brez človeških žrtev. Premog pomeni na Kitajskem okoli 70 odstotkov vseh energetskih virov, nafte, zemeljskega plina in električnega toka pa primanjkuje. Lani so nakopali 1,7 milijarde ton premoga oziroma za kar 54 odstotkov več kot leta 1999, letos pa naj bi ga 1,9 milijarde ton.
Ob hudem pomanjkanju nafte Kitajska spodbuja pridobivanje premoga, čeprav to spričo zastarelosti premogovnikov (neustrezne opremljenosti) zahteva številne človeške žrtve. Funkcionarji na veliko govorijo o potrebi, da mora veljati ustrezna pozornost varstvu rudarjev. In kakšno je to varstvo? V glavnem ostaja pri besedah.
Na Kitajskem imajo veliko zasebnih, majhnih in srednje velikih premogovnikov. Njihovim lastnikom gre predvsem za dobiček na hitro, tako da so še najmanj pozorni na varnost pri delu. Občani Chenjianshana, kraja zadnje tragedije, so denimo že nekaj dni pred nesrečo opozarjali na nedopustno uhajanje plina, vendar se za njihova opozorila ni nihče zmenil.
Res je, da so oblasti v minulih desetih letih ukazale zapreti okoli 60.000 manjših premogovnikov, pri čemer jih je večina obratovala brez dovoljenja in ustreznega varstva pri delu. Ni pa podatkov o tem, koliko takih premogovnikov so odprli.
Neuradno navajajo, da rudniške nesreče na Kitajskem na leto zahtevajo življenje okoli 20.000 rudarjev.
Petar Ilić -
vir:večer
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=427