Gasilci, reševalci, policisti – premalo slišni?

Datum 29.12.2008 9:03:58 | Kategorija: Slovenija

Ponedeljkova tema
Standardiziran le svetlobni del signalizacije – Najbolj motijo glasni radii, telefoniranje in ličenje za volanom – Daleč najhuje je na obvoznici – Dobre tehnične rešitve v tujini, ki bi jih lahko posnemali
Ljubljana – Nekateri meščani so nas opozorili na (slabo)opaznost intervencijskih vozil, ki se po mestu prebijajo do ponesrečencev, požarov in drugih krajev, kjer ljudje potrebujejo pomoč. Kot pravijo, že gneča oziroma hrup, ki ga povzroča gneča in zmerna jakost radia (ki je nekaj povsem običajnega v osebnih avtomobilih), nemalokrat pa tudi najnovejši elektronsko-glasbeni pripomočki, ki jih uporablja zlasti mlajša generacija, hudo zmanjšata možnost, da bi tako vozilo pravočasno opazili in se mu umaknili s poti. Poudarili so tudi, da so sirene teh vozil v tujini dosti močnejše – resda so bolj zoprne za sluh, toda vozila se tako zlasti podnevi, v prometni gneči, ko svetlobni znaki niso tako dobro vidni, prej opazi, kot pri nas.

Kot so zapisali v podjetju RTI iz Maribora, kjer se ukvarjajo s homologacijo intervencijskih vozil, imamo v Sloveniji Pravilnik o vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo, ki določa, katera vozila imajo lahko nameščene naprave za dajanje posebnih svetlobnih in zvočnih znakov. Obravnavajo jih evropski homologacijski predpisi ECE v pravilniku R65-Specialne opozorilne svetilke. Zvočne opozorilne naprave obravnava pravilnik ECE-R28 in TSV 107 oziroma direktiva 70/388/EGS*87/354/EGS, slovenski homologacijski predpisi pa so identični evropskim direktivam. Obravnavajo zvočne naprave za običajne zvočne znake, za naprave s posebnimi zvočnimi znaki pa ni homologacijskih predpisov.

Da je svetlobni del signalizacije službenih vozil standardiziran, zvočni pa ne, so nam potrdili tudi na Generalni policijski upravi. Kar se glasnosti siren tiče, so zapisali, da imajo v njihovi tipizaciji sirene z močjo 100 W in zvočnim pritiskom najmanj 117 decibelov (dB) na razdalji enega metra. Glede tega, koliko jih prometni udeleženci vidijo, pa so zapisali le, da je to zelo odvisno od okolja in razmer.

Z Gasilske brigade Ljubljana so nam sporočili, da so tudi že dobili kako pritožbo ali pobudo v zvezi s tem, da so njihove sirene prešibke, oziroma, da na cestah niso dovolj opazni. Kot so povedali, se jim ljudje včasih ne umaknejo, ker v avtu poslušajo glasno glasbo, veliko pa k manjši slišnosti siren intervencijskih vozil prispeva tudi dobra zvočna izoliranost sodobnih avtomobilov. Če nekomu res ni jasno, da se mora umakniti, imajo gasilci na razpolago zračno sireno, ki se razlikuje od običajnih zvočnih signalov. Uspešno prebijanje po mestni gneči jim omogoča tudi sistem vožnje, kjer se pred kolono gasilskih tovornjakov pelje gasilski kombi, ki s prižganimi lučmi in vključenimi sirenami pripelje v križišče, da ga ljudje opazijo, sledijo pa mu tovornjaki. Medtem ko se ta prebija od križišča do križišča, mu tovornjaki sledijo v enakomernem tempu.

Izkušnje z vozniki so različne. Naravnost katastrofalno je stanje na obvoznici. Vozniki, še posebej taki »postavljaški« v gneči zabašejo tudi odstavni pas in gasilski tovornjak ne more na kraj nesreče. Dogaja se tudi, da ljudje v gneči na odstavnem pasu ustavijo avto, ga zaklenejo in si gredo ogledat nesrečo. Zgodilo se je že, da je ponesrečenec zato, ker ga niso mogli izrezati iz avtomobila in pravočasno oskrbeti, umrl.

Vozniki reševalne službe kliničnega centra Ljubljana so povedali, da je precej odvisno od dneva in ure. V gneči imajo rešilni avtomobili velike težave, da se prebijejo skozi promet. Ljudje jih ne opazijo tudi zaradi mobitelov, zamišljenosti in celo ličenja med vožnjo. Po izkušnjah reševalcev vozniki premalo uporabljajo ogledala in veliko preveč zavore – dogaja se, da zaslišijo rešilni avto in zavirajo, namesto da bi se mu umaknili s poti. Umikajo se na levo stran vozišča, celo na nasprotni vozni pas. Zdi se jim, da avtošole temu namenjajo premalo pozornosti.

Vir:DeloNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4205