Ljubljanica in Krka poplavljata

Datum 13.12.2008 10:55:54 | Kategorija: Slovenija

Padavine se bodo pojavljale predvsem v vzhodni Sloveniji. Zaradi plazov in udorov vozišča so zaprte tudi nekatere ceste. Na območju Julijcev in zahodnih Karavank je velika nevarnost snežnih plazov. Ljubljanica in Krka še vedno poplavljata.


Poplavljanje Ljubljanice

(Foto: Matic Štojs)

Po nižinah bo lahko danes tudi rahlo snežilo. Burja na Primorskem bo danes dopoldne ponehala, čez dan se bo tam lahko za krajši čas delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od –1 do 2, na Primorskem okoli 6, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem do 11 stopinj C.

V ponedeljek in torek bo oblačno z občasnimi padavinami. Po nižinah bo večinoma deževalo. V ponedeljek bo na Primorskem začela pihati zmerna burja. V gorah, na območju Julijcev in zahodnih Karavank je velika nevarnost snežnih plazov. Burja ob Jadranu bo dopoldne ponehala. Ob severnem Jadranu se lahko dopoldne prehodno delno zjasni. Jutri bo oblačno, padavine se bodo pojavljale predvsem v Furlaniji - Julijski krajini in ob Jadranu. Zapihal bo šibak jugo.

Poplavljenje rek

Pretoki večine rek po Sloveniji so veliki in se zmanjšujejo. Zelo visoki (preko opozorilnih vrednosti) sta še Ljubljanica, katere pretok se zmanjšuje zelo počasi, in Krka, ki še vedno počasi narašča. Obe tudi poplavljata, so poudarili na Agenciji RS za okolje. Krka naj bi najpozneje do noči dosegla največji pretok. Zaradi velike predhodne namočenosti bo upadanje obeh omenjenih rek in zniževanje gladine v kraških poljih zelo počasno.

Plimovanje morja bo nekoliko povišano in lahko danes med 23. uro in polnočjo doseže opozorilno vrednost 295 cm na mareografski postaji v Kopru.

http://24ur.com/novice/slovenija/ljubljanica-in-krka-poplavljata.html

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4187