Reke močno narasle

Datum 12.12.2008 8:58:13 | Kategorija: Slovenija

Reke po Sloveniji so, razen v severovzhodnem delu države, močno vodnate. Zaradi mokrega cestišča je potrebna dodatna previdnost, na poplavljenih cestah pa je vožnja ovirana.


Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so bile opozorilne vrednosti presežene na kraških rekah Ljubljanici, Krki, Vipavi, notranjski Reki in na reki Savi v spodnjem toku. Ljubljansko barje in kraška polja so napolnjena. Poplavlja tudi Reka naprej od Ilirske Bistrice.

Zmerno naraščajo še kraške reke, Soča v zgornjem toku in Sava v spodnjem toku. Kraške reke bodo danes še počasi naraščale. Proti večeru naj bi dosegle najvišje vodostaje. Pretoki ostalih rek se zmanjšujejo.

Gasilci so imeli največ dela s črpanjem vode iz kleti različnih objektov, sprožili pa so se tudi številni zemeljski plazovi.

Narasle reke

(Foto: Dare Čekeliš)

Previdno na cestah

Padavine pa povzročajo težave tudi v prometu. Ker so cestišča mokra, je potrebna dodatna previdnost, ponekod pa vožnjo ovirajo poplavle na cesti. Tako so tudi ceste Pivka–Ribnica–Ilirska Bistrica, Laško–Breze in cesta Laza–Planina zaprte. Zaradi poplavljenega cestišča je pri Rovtah polovična zapora ceste Logatec–Žiri, na cesti Postojna–Pivka pa je oviran promet, hitrost so omejili na 40 kilometrov na uro.

Zaradi udora vozišča sta zaprti cesti Starod–Mala Bukovica pri Studeni Gori (obvoz je urejen in označen) in Veliko Brdo–Jelšane. Polovična zapora velja na cesti Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič pri Črnem Vrhu.

Zaradi plazu pa je zaprta cesta Kropa–Dražgoše, polovična zapora pa je na cesti Aver–Rižana,

Zaradi udarnih jam je močno oviran promet Škofja Loka–Gorenja vas pri Srednji vasi.

Šibkejše padavine

Padavine naj bi danes oslabele. Ponekod po nižinah naj bi popoldne in zvečer dež prešel v rahel sneg. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, ki bo nekoliko močnejša v Vipavski dolini. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. Nad Sredozemljem je še vedno območje nizkega zračnega pritiska. Od severovzhoda bo začel nad naše kraje dotekati nekoliko hladnejši, a še vedno precej vlažen zrak. Več o vremenu ...

http://24ur.com/novice/slovenija/padavine-ovirajo-voznjo-na-cestah.html

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4186