Tožba zaradi tragedije na Kornatih

Datum 3.12.2008 11:04:16 | Kategorija: Evropa

Zagreb - Državno tožilstvo v Šibeniku je v torek vložilo obtožnico proti nekdanjemu gasilskemu poveljniku Draženu Slavici zaradi hudega kaznivega dejanja zoper splošno varnost ljudi in premoženja.
Slavica je 30. avgusta lani poslal gasilsko enoto na otok Kornat, na katerem je izbruhnil velik požar, v katerem je umrlo 12 gasilcev.
Gasilci neusposobljeni za gašenje na Kornatih

Tožilstvo bremeni 41-letnega Slavico, da je 20 gasilcem z območja Šibenika ukazal, naj se vkrcajo na helikopter za Kornate, čeprav je vedel, da niso usposobljeni za gašenje požara, kakršen je izbruhnil na otoku. S tem je Slavica kršil več zakonov, med drugim zakona o varnosti pri delu in gasilstvu.
 

Kot trdi tožilstvo, je Slavica vedel, da so bili za desant izurjeni le trije gasilci, ostali pa ne bi smeli sodelovati v takšni gasilski akciji. Med njim sta bila dva mladoletnika in oseba na civilnem služenju vojaškega roka.
Neupoštevanje poročila, ki je opozarjalo na razsežnost požara

Slavica poleg tega ni upošteval poročila gasilskega poveljnika enote po prihodu na Kornate, ki je opozarjal na razsežnost in nevarnost požara. Še več, Slavica je gasilsko letalo kanader s Kornatov preusmeril na drug požar, je še zapisano na spletni strani šibeniškega državnega tožilstva. Pilot kanaderja je sprva zavrnil ukaz, ker je videl razsežnost požara.
 

Tožilstvo dodaja, da Slavica ni pravočasno poklical reševalcev, svojega nadrejenega pa naj bi napačno obvestil o stanju požara na Kornatih. Namesto reševalnega helikopterja je zahteval helikopter za poizvedovanje, ki ni mogel hitro ukrepati in pomagati nesrečnim gasilcem.
Umrlo 12 gasilcev

Na kraju požara je umrlo šest gasilcev, šest pa jih je preminilo kasneje v bolnišnici. Iz dela enote, ki ga je nenadoma zajel požarni vihar, je s hudimi poškodbami preživel le mladi gasilec Frane Lučić iz Tisnog pri Šibeniku.

Odvetnik devetih družin umrlih gasilcev je dejal, da so družine zadovoljne zaradi vložitve obtožnice proti Slavici, ki je bil poveljnik gasilcev šibeniško-kninske županije in javne gasilske enote v Šibeniku.

vir: www.siol.netNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4163