Več težav z vetrom kot dežjem

Datum 30.10.2008 10:17:39 | Kategorija: Slovenija

Vreme kljub najvišji stopnji alarma ni povzročilo večje škode. Vseeno pa so narasle reke in morje, težave pa povzroča tudi veter. Deževja še ni konec.


Nevihta nad Mariborom

(Foto: Matic Z.)

Zaradi zemeljskih plazov je zaprta cesta Mojstrana–Vrata, polovična zapora pa je tudi na cesti Podkoren–Rateče.

Potem ko so vremenoslovci napovedovali močno jesensko deževje in za severozahodni del Slovenije celo razglasili alarm najvišje stopnje, se črnoglede napovedi le niso uresničile. Hujše škode namreč ni bilo. Vseeno pa je po podatkih Agencije RS za okolje na hribovitih območjih zahodnega dela države padlo že okrog 150 litrov na kvadratni meter. Tudi na Obali so imeli težave, saj se je zvečer zaradi povišanega plimovanja morja in okrepljenega jugozahodnega vetra gladina morja dvignila do samega roba prelivanja, a je po 23. uri začela upadati.

Veter povzročal težave


Severozahod države je imel nekaj težav z meteornimi vodami, zaradi česar so nekajkrat morali posredovati gasilci, ki so iz kleti prečrpavali vodo. Več težav pa je povzročal veter, ki je podiral drevesa, ta pa so ovirala promet. V naselju Plužna v občini Bovec je pod močnim sunkom vetra celo klonil telefonski drog, ki je prav tako padel preko ceste.

Močan veter je ponoči pihal tudi v vzhodni Sloveniji, a po dosedanjih podatkih ni povzročil nobenih posebnosti, so povedali na Centru za obveščanje RS.

Narasle reke


Ponoči se je povsod po državi dvignila tudi gladina rek, najbolj pa so narasle v zgornjem Posočju, Sava Bohinjka s pritoki ter nekateri hudourniki v dolini Planice in reka Drava. Vse so že presegle opozorilno vrednost pretoka, Sava Bohinjka in Sava v srednjem toku pa še vedno zmerno naraščata.

Arso sporoča, da bo tudi Soča v spodnjem toku spet začela naraščati, prav tako pa tudi Drava v spodnjem in srednjem toku.

Z agencije še opozarjajo, da bo ob slovenski obali povišano plimovanje morja. Z Uprave za zaščito in reševanje so tako že sporočili, da morje poplavlja nižje dele obale.

Strela nad Celjem

(Foto: Jan Strmole)

Kako kaže?

Vremenoslovci predvidevajo, da se bo močno deževje tam nadaljevalo do jutri dopoldne. Že danes naj bi tam padlo še od 60 do 120 milimetrov padavin, najbolj pa bo predvidoma namočilo Posočje. Ob tem se lahko pojavljajo tudi močni lokalni nalivi, ki se bodo ponekod lahko pogosto obnavljali. Meja sneženja se bo spuščala šele v drugi polovici noči na četrtek.

Ob morju pričakujejo okrepljen južni veter, ki bo dosegal hitrost do 90 kilometrov na uro, sunki, ki bodo lahko dosegli tudi 100 kilometrov na uro, pa se lahko pojavijo v nekoliko višjih legah tudi drugod po Sloveniji.

Po nižinah bo veter najmočnejši v severovzhodni Sloveniji, kjer bodo do jutri popoldne na vetru izpostavljenih mestih občasno hitrosti do 80 kilometrov na uro.


24ur

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4116