Opozarjajo na nevarnost poplav

Datum 29.10.2008 10:47:47 | Kategorija: Slovenija

V hribovitih območjih zahodne Slovenije naj bi zapadalo skupno do 300 mm padavin. Močno deževje se bo nadaljevalo vse do četrtka zjutraj.


Nevihta nad Mariborom

(Foto: Matic Z.)

Na spletni strani Agencije RS za okolje so zapisali, da je v zadnjih 24-urah v hribovitih območjih zahodne Slovenije padlo od 60 do 120 milimetrov padavin. Močno deževje se bo nadaljevalo vse do četrtka zjutraj.

"V naslednjih 24 urah pričakujemo na omenjenem območju še od 100 do 200 mm padavin, največ v Posočju,“ so zapisali. Ob nevihtah so možni tudi močni lokalni nalivi na manjših območjih, ki se bodo ponekod lahko pogosto obnavljali.

Ponoči so pričele močneje naraščati reke v zgornjem Posočju ter Sava Bohinjka s pritoki. Reke na omenjenih območjih še naraščajo. Vodotoki v zgornjem Posočju imajo velike letne pretoke.

Danes čez dan, zlasti pa v noči na četrtek bodo reke v zahodni Sloveniji, kasneje v osrednji in južni Sloveniji še naraščale. Najbolj bodo narasle reke v zgornjem Posočju. Zlasti v noči na četrtek lahko reke in manjši potoki na tem območju v manjšem obsegu, na izpostavljenih delih poplavijo. V četrtek bo Soča v Solkanu presegla vrednost opozorilnega pretoka 840 m3/s.

Janez Polajnar iz ARSO je za 24ur.com povedal, da najhujše prihaja danes ponoči. "Takrat se bo pojavila večja možnost nastajanja hudournikov in manjših zemeljskih zdrsov. Večjih razlivanj ne pričakujemo," je povedal in dodal, da razlogov za pretirano skrb ni. Svetuje pa, naj prebivalci spremljajo vremenske napovedi.

Danes ponoči bo torej zapadalo največ dežja, za petek pa napovedujejo umiritev. Konec tedna pa se bodo pojavile nove padavine.

24ur
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4113