Hudourniki in morje grozijo

Datum 28.10.2008 12:36:28 | Kategorija: Slovenija

Vremenoslovci za prihodnje dni napovedujejo močno jesensko deževje, zaradi česar lahko reke prestopijo bregove, poplavlja pa lahko tudi morje. Ljudem svetujejo, naj spremljajo vremenske napovedi.
Razbesnelo morje v Piranu

V torek in sredo bo morje lahko poplavilo nižje dele obale. (Foto: X-MEDIA)

Od torka do četrtka predvsem v zahodni Sloveniji pričakujejo močno jesensko deževje, so opozorili z Agencije RS za okolje (ARSO). Pričakovana količina padavin od torka opoldne do četrtka zvečer (približno 54 ur) bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije znašala od 150 do 250, lokalno (predvsem v Posočju) pa tudi več kot 300 mm.

Predvsem v sredo in v noči na četrtek bo ozračje labilno, zato bodo možni tudi močni lokalni nalivi na manjših območjih, ki se bodo ponekod lahko pogosto obnavljali. Ob morju bo pihal okrepljen jugo, občasno s hitrostjo od 70 do 90 km/h. V torek med 19. in 22. uro in v sredo med 8. in 10. uro bo morje poplavilo nižje ležeče predele obale.

Pričakovana povečana vodnost rek v zahodni Sloveniji in povišano plimovanje morja

Nevihta nad Mariborom

Predvsem v sredo in v noči na četrtek bodo možni močni lokalni nalivi. (Foto: Matic Z.)

Danes popoldne, zlasti pa v sredo bodo močneje narasle reke sprva v zahodni Sloveniji, pozneje v osrednji in južni Sloveniji. Reke v Posočju bodo v sredo dosegle velike letne pretoke, v noči na četrtek pa tudi reke v severozahodni, južni in osrednji Sloveniji. Ob intenzivnih padavinah lahko na omenjenih območjih narastejo in na izpostavljenih mestih tudi poplavijo manjši potoki in hudourniki.

V teh dneh bo ob slovenski obali zlasti v jutranjih in večernih urah povišano plimovanje morja. V torek med 20. in 22. uro ter v sredo in četrtek med 8. in 10. uro lahko morje poplavi nižje dele obale. V Piranskem zalivu in na odprtem delu slovenskega morja bo ob močnem jugu povečano valovanje.

"Ob morju ne parkirajte avtomobilov in poskrbite za priveze"
Kot nam je pojasnil Janez Polajnar iz ARSO, v agenciji zaenkrat posebnih napotkov še ne želijo dati, svetujejo pa, da ljudje spremljajo potek vremena. Prebivalcem ob morju svetujejo, naj poskrbijo za priveze in ne parkirajo avtomobilov blizu morja. Več o neurjih bo jasnega v sredo zjutraj, ko se bodo pričakovane nevihte začele, je še pojasnil Polajnar.

24ur

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4112