Eksplozija usodna za otroke

Datum 23.10.2008 18:13:09 | Kategorija: Svet

V nelegalni tovarni pirotehničnih sredstev na zahodu Indije je v sredo zvečer odjeknila močna eksplozija. 25 ljudi, od tega 12 otrok, je mrtvih.


Eksplozija v pirotehnični tovarni

Eksplozija je odjeknila v pirotehnični tovarni.

Le nekaj dni pred velikim indijskim festivalom Diwali, ko se milijoni podajo na ulice in opazujejo ognjemete, se je včeraj zvečer na zahodu Indije zgodila nesreča. V nelegalni tovarni pirotehničnih sredstev je odjeknila močna eksplozija, v kateri je umrlo 25 ljudi, od tega 12 otrok, 17 pa je ranjenih. Eksplozija je bila tako silovita, da se je ob tem porušilo tudi pet hiš v okolici tovarne.

Ponoči so pri reševanju pomagali tudi lokalni prebivalci. "Izgubili smo upanje, da bi našli še kakšne preživele, izkopavamo samo še trupla in dele teles,“ pa je povedal R. Narsimha Rao, policijski inšpektor v Rajasthanu, ki je dodal še, da so v eksploziji, katere vzrok še ni znan, umrli tudi vsi lastniki tovarne.

Nekaj mesecev pred omenjenim festivalom v Indiji je občutno naraslo število nelegalnih tovarn, ki jih ljudje odprejo kar na svojih domovih. Najhuje je, da so delovna sila v tovrstnih tovarnah, ki jih je v večjih indijskih mestih okoli 1.500, predvsem otroci, ker so 'poceni'. Za 18—20 ur na dan dobijo petino dolarja (20 centov) in en obrok. Take vrste zaposlovanje otrok je sicer prepovedano od leta 1987, skoraj vsako leto pa se zgodijo usodne nesreče.

24ur

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4103