V poplavah štirje mrtvi

Datum 23.10.2008 11:03:44 | Kategorija: Evropa

Sardinija--Zaradi močnega deževja in neobičajne plime se je del Sardinije spremenil v nevarni blatni hudournik. Umrli so štirje ljudje, škode je za več milijonov evrov.


Sardinijo je v sredo zajelo močno deževje, ki je trajalo nepretrgoma štiri ure. Na zemljo je padlo 470 mm padavin. To ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi prav zaradi deževja in neobičajne plime vsa Sardinija padla na kolena.

Poplave

(simbolična slika)

V Cagliariju in okolici so umrle štiri osebe, škode pa naj bi bilo – po oceni Carla Mannonija, predsednika javne službe – za približno 15 milijonov evrov. Deli Cagliarija, glavnega mesta Sardinije, so se spremenili v neprehodno močvirje. Oblasti so evakuirale naselje nad jezom Santa Lucia, ki leži nad Capoterro, saj obstaja možnost, da bo popustil in poplavil naselje.

Tudi drugje po otoku vladajo izredne razmere. Voda, visoka tudi do enega metra, je popolnoma zaustavila železniški promet. Ustavljen je tudi cestni promet, saj je voda ponekod odnesla dele cest in več cestnih in železniških mostov. Pri reševanju prebivalcev in ponovnem vzpostavljanju normalnega življenja so oblasti angažirale tudi vojsko.

Kljub naporom in pomoči prebivalcem pa je močno deževje vseeno terjalo smrtne žrtve. Tako je zaradi blatnega hudournika, ki je vdrl v hišo, umrla 85-letna Speranza Solai. Hudournik je terjal še dve žrtvi. Antonello Porcu je poskušal rešiti 80-letno Liciu Zucca iz Poggia dei Pini. Uspela sta priti do avtomobila, vendar ju je hudournik ujel in ju skupaj z avtomobilom odnesel s seboj. Truplo 80-letnice so našli dva kilometra nižje v strugi reke, truplo Antonella pa še nižje. V avtomobilu pa je umrl tudi 66-letni Mariano Spiga.

Pretok hudournikov je oteževal še neobičajen plimni val, ki je pritisnil na južno obalo Sardinije in prišel iz nasprotne strani, tako da so našli morske ribe, ki so nasedle na kopnem.

24ur

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4100