Gasilcem uspelo rešiti Makarsko

Datum 21.9.2008 19:01:36 | Kategorija: Evropa

Gasilcem je uspelo omejiti velik požar pri Makarski, zaradi katerega so oblasti v soboto evakuirale prebivalce in razglasile izredno stanje.

Okoli 400 gasilcem je uspelo omejiti požar: po hudem boju z ognjem, ki je izbruhnil v petek zvečer, razpihovala pa ga je močna burja, so ob pomoči letal in helikopterjev uspeli zajeziti ognjene zublje. Po zadnjih ocenah je požar uničil 600 hektarjev.

Oblasti so v soboto prebivalce mesta nastanile v vrtec in osnovno šolo, prestrašeni turisti večinoma iz Češke in Poljske pa so množično zapuščali mesto. Zavladal je popoln kaos. Ker se je burja začela umirjati, je okoli polnoči gasilcem uspelo "obraniti" mesto. Zgorela ni nobena stavba, ranjen ni bil nihče.

Zjutraj so na pomoč gasilcem pri gašenju največjega požara v Makarski v zadnjem desetletju prišli kanaderji in helikopterji, ki predtem zaradi močne burje - pihala je s hitrostjo do 125 kilometrov na uro - niso mogli vzleteti. Makarskim gasilcem so pri gašenju pomagali gasilci iz vse Dalmacije, na pomoč pa so poklicali tudi vojsko.

Zaradi visokih plamenov, ki so se v borovem gozdu v okolici Makarske dvigovali do 150 metrov, so bili ranjeni štirje gasilci.

www.rtvslo.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4064