Uhajal radioaktivni jod

Datum 29.8.2008 13:26:05 | Kategorija: Evropa

Potem ko je minuli konec tedna v Belgiji prišlo do uhajanja radioaktivnega joda, so zdaj ugotovili, da je razsežnost incidenta večja, kot so sprva predvidevali.
Kmeta na polju solate

Prebivalce v bližini inštituta so posvarili, naj ne jedo solate z vrtov, kmete pa, naj krav ne hranijo s travo s tamkajšnjih travnikov. (Foto: Reuters)

V belgijskem Državnem inštitutu za radioaktivne elemente so namreč minuli konec tedna v ventilacijskem dimniku odkrili visoko stopnjo joda, zato so tam ustavili proizvodnjo radioaktivnih izotopov. Po tedanjih podatkih naj stopnja joda ne bi presegala dovoljene.

Vendar pa je posebna skupina belgijskega notranjega ministrstva sporočila, da so novejši testi vzorcev trave iz bližine inštituta pokazali višje stopnje joda kot prvotni. V skladu z novimi ugotovitvami se je incident tako uvrstili na tretjo izmed sedmih stopenj mednarodne lestvice jedrskih nesreč in s tem postal najresnejši v belgijski zgodovini. Belgijska zvezna agencija za jedrski nadzor (AFCN) je prebivalce v bližini inštituta zaradi tega tudi posvarila, naj ne jedo solate s svojih vrtov, kmete pa opozorile, naj krav ne hranijo s travo s tamkajšnjih travnikov.

Iz inštituta so tudi sporočili, da bi se bolnišnice v več državah zaradi ustavitve proizvodnje v njihovem laboratoriju lahko soočile s pomanjkanjem medicinskih radioaktivnih izotopov, ki jih med drugim uporabljajo tudi za zdravljenje raka.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4030