V poplavah v Vietnamu že 125 mrtvih in pogrešanih

Datum 10.8.2008 18:47:09 | Kategorija: Svet

Hanoi - Zemeljski plazovi in poplave na goratem severu Vietnama so se danes začeli umirjati, število ljudi, ki so v njih umrli ali izginili, pa je doslej naraslo na 125.


V poplavah v Vietnamu že 125 mrtvih in pogrešanih

Hanoi - Zemeljski plazovi in poplave na goratem severu Vietnama so se danes začeli umirjati, število ljudi, ki so v njih umrli ali izginili, pa je doslej naraslo na 125.


Uradno je potrjenih 86 smrti, 39 ljudi pa pogrešajo.

Tropska nevihta Kammuri v petek pustošila po Vietnamu


Silovito deževje je sprožila tropska nevihta Kammuri, ki je v petek pustošila po Vietnamu, obilne padavine pa so nato povzročile hude poplave in sprožile več zemeljskih plazov. Sever Vietnama je temu še posebej podvržen, saj je bil v preteklosti žrtev masovnega krčenja gozdov in je zaradi deforestacije v veliki meri ostal brez zaščite dreves.


Na pomoč poplavljenim krajem je že v soboto prihitelo na tisoče vojakov, policistov in reševalcev, ki prebivalcem te revne regije dostavljajo čisto vodo, hrano in zdravila. V pokrajini Lao Cai, ki je bila najbolj prizadeta, so doslej zabeležili 32 smrtnih žrtev, v sosednji pokrajini Yen Bai 29, v pokrajinah Phu Tho, Ha Giang, Quang Ninh in Bac Kan pa skupno 25.


V poplavah v Indiji okoli 60 mrtvih, več deset pogrešanih


Silovito monsunsko deževje, ki že več dni pesti indijsko zvezno državo Andhra Pradesh, je povzročilo hude poplave, v katerih je po dosedanjih podatkih od petka umrlo okoli 60 ljudi, več deset jih pogrešajo. Najhujša nesreča se je zgodila danes, ko so narasle vode odplavile tovornjak s 40 ljudmi.

Narasle vode na jugu Indije so danes odnesle tovornjak s kar 40 prebivalci neke vasi, medtem ko je ta prečkal poplavljen most nad eno od tamkajšnjih rek. Na cesti naj bi bilo v času nesreče kar 1,8 metra vode. Sedmim potnikom se je uspelo rešiti, tri trupla so reševalci že našli, ostalih 30 pa uradno še pogrešajo, a so po vsej verjetnosti mrtvi.


Monsunsko obdobje traja od junija do septembra


Silovito deževje traja že od torka, v petek pa je prišlo do najhujšega naliva v zadnjih osmih letih, ko je v samo petih urah na zemljo padlo kar 12 centimetrov dežja. V mestu Hyderabad, prestolnici Andhre Pradesh, je v zrušenjih hiš od petka umrlo 14 ljudi, v okrožju Krishna pa 13. Ostalih več kot 30 življenj so terjale narasle vode v sosednjih okrožjih.

Monsunsko obdobje, ki traja od junija do septembra, v Indiji vsako leto terja številna življenja in povzroči ogromno gmotno škodo. Poplave, plazovi, zrušenja hiš in strele so letos po vsej državi terjali že najmanj 225 ljudi.

STA

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3990