Tatre: ekološka katastrofa

Datum 22.11.2004 12:36:37 | Kategorija: Evropa


Praga/Bratislava - Silovit veter s sunki do 173 kilometrov na uro je opustošil skoraj polovico Narodnega parka Tatre, simbola in glavnega turističnega območja Slovaške. Oblasti govorijo o ekološki katastrofi stoletja, danes poroča beograjska tiskovna agencija Beta.


V soboto in nedeljo so ugotavljali škodo po neurju, ki je prejšnji teden zajelo srednjo Evropo. Orjaški veter je polomil 12.000 hektarjev gozda, močno pa poškodoval še dodatnih 12.000 hektarjev od skupno 46.000 hektarjev dreves v nacionalnem parku. Škoda naj bi znašala več deset, če ne celo več sto milijonov evrov, poroča Beta.

Nevarnost erozije in poplav

Najbolj so prizadeta glavna turistična središča. Z zemljo je zravnan gozd v 50-kilometrskem pasu, ki je ponekod širok tudi do pet kilometrov in kjer so kraji, kot je primer Štrbske pleso, Tatranska lomnica in Doljni Smokovec, kjer ni ostalo celo niti eno samo drevo.

Minister za okolje Laszlo Mikloš je opozoril, da poleg uničenih gozdov, ki se bodo obnavljali vsaj sedem desetletij, obstaja povečana nevarnost erozije in poplav, Tatre pa bi lahko izgubile svojo mikroklimo, ugodno za zdravljenje, predvsem bolezni dihalnih organov.

Uničena tudi monokulturna smreka

Veter je v parku uničil t.i. območje C, kjer je monokultura smreka, ki je bila umetno nasajena pred 80. leti, medtem ko močan veter skoraj ni poškodoval območja A, poraščen z naravnim gozdom, mešanica jelke, bukve in smreke.

Slovaška vlada je kot prvo pomoč že namenila 250.000 evrov, sicer pa pričakuje Bratislava tudi pomoč EU, kakršno je ob poplavah pred dvema letoma prejela Češka. (STA)


Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=399