Nezavestna ležala v jašku-zastrupitev s žveplovodikom

Datum 6.8.2008 12:11:03 | Kategorija: Slovenija

Med čiščenjem čistilne naprave v Serminu so se z žveplovodikom zastrupili štirje delavci. Dva se v bolnišnici borita za življenje.


Včeraj okoli 9. ure se je na novi čistilni napravi v Serminu zgodila delovna nesreča, v kateri so se s plinom zastrupili štirje delavci. Do nesreče je prišlo, ko so želeli povezati cevi, pri tem pa so odprli enega od jaškov in odmašili zaprt odvodni kanal.

Najprej je v globino 5,5 metra zlezel 32-letni delavec, ki je pri odmašitvi kanala padel v nezavest. Na pomoč mu je priskočil 41-letni delavec, ki je prav tako izgubil zavest, pred tem pa je še uspel opozoriti ostale na prisotnost plinov. Šele tretji delavec, 41-letni Koprčan, ki mu je pomagal 25-letnik, je s kompresorjem v jašek dovajal zrak ostalima dvema, ki sta v jašku ležala nezavestna.

V reševanje so se vključili gasilci, ki so imeli potrebni dihalni sistem. Na kraju so bili tudi reševalci, ki so v Bolnišnico Izola odpeljali vse štiri delavce, dva sta v življenjski nevarnosti, druga dva pa nista bila huje poškodovana. Dr. Tinkara Ravnikar z izolske bolnišnice je za 24ur.com povedala, da sta lažje poškodovana delavca po 24-urnem opazovanju že zapustila bolnišnico, druga dva pa sta še vedno v kritičnem stanju in se borita za življenje. ''Šlo je za zastrupitev z žveplovodikom, ki je podoben bojnemu strupu cianidu. Telo ima lahko dovolj kisika, vendar pa plin zastruplja celice. Nevaren je, ker lahko povzroči postopno odpoved organov, kot so možgani, pljuča, srce in ledvice,'' je pojasnila. Dodala je, da žveplovodik smrdi po gnilih jajcih, zato se ljudje, če je le mogoče, iz prostora, nasičenega z nevarnim plinom, umaknejo. V tem primeru žal to ni bilo mogoče.

Policijska preiskava okoliščin še poteka.

24ur

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3983