Rekorden požar pod nadzorom

Datum 3.8.2008 18:23:12 | Kategorija: Evropa

Požar v Antaliji, ki je zahteval najmanj eno smrtno žrtev, je skoraj v celoti pod nadzorom. Ogenj je zajel 100 kvadratnih kilometrov gozdov, pogorelo pa je tudi 60 hiš.

Več kot 2000 gasilcem je uspelo ukrotiti požar, ki je divjal v najbolj turistični turški regiji Antalija. "Požrtvovalnemu delu gasilcev gre zahvala, da je ogenj večinoma pod nadzorom, čeprav še vedno gori," je dejal guverner Antalije Alaaddin Yuksel. Veter, ki se je ponoči umiril, se je čez dan znova okrepil in otežil gašenje. A do večera naj bi se spet polegel, napovedujejo tudi višjo vlažnost zraka, zato so gasilci prepričani, da bodo še danes požar popolnoma nadzirali.

Ogenj je požrl več kot sto kvadratnih kilometrov gozdov in travnikov, do tal so pogorele štiri vasi. V eni od njih so ognjeni zublji zahtevali najmanj eno žrtev, medtem ko eno osebo še vedno pogrešajo. Škodo po najhujšem požaru v Turčiji v zadnjih letih ter v Antaliji nasploh še ugotavljajo. Številni prebivalci so ostali brez strehe nad glavo, uničeni so nasadi, živina je poginila.

Kaj je zanetilo požar, še ugotavljajo. Sprva so menili, da ga je začela iskrica na električni napeljavi, a strokovnjaki trdijo, da je to nemogoče.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3979