Voda do preklica ni pitna

Datum 12.7.2008 14:55:44 | Kategorija: Slovenija

V Rižanskem vodovodu bodo hiperklorirali vodo, da bi se prepričali, da je pitna voda na področju Pirana in Beranrdina pitna.

Rižanski vodovod Koper bo z namenom, da se na območju Pirana in Bernardina zagotovi skladna pitna voda na domačih pipah, po priporočilih Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) tudi danes izvedel hiperkloriranje vode, je sporočila vodja službe za zdravstveni nadzor v Rižanskem vodovodu Sara Krbavčič.

Rižanski vodovod Koper

Voda do preklica še ni pitna. (Foto: Kanal A)

Kljub temu pa občane na omenjenih območjih prosijo, naj izpirajo notranjo hišno napeljavo po prejetih navodilih. Voda do preklica še ni pitna. Rižanski vodovod prizadete odjemalce prosi za razumevanje.

NAVODILO za izpiranje:

Za odpravo tveganja je potrebno izpiranje internega vodovodnega omrežja. Izpiranje naj bo intenzivno na vseh pipah naenkrat, vsekakor naj znaša najmanj 15 minut. Po možnosti naj je izpiranje v sunkih s turbulentnim tokom. 15 minutno izpiranje naj se dnevno ponovi večkrat, nekaj dni zapored.

Odjemalce opozarjamo, da se temeljito izperejo vse dolge hišne napeljave in morebitni zastoji v hišnem omrežju (slepi rokavi - nepretočni, rezervoarji).

Po opravljenih izpiranjih bodo, za ugotavljanje uspešnosti tega ukrepa, opravljene laboratorijske preiskave vzorcev vode, ki se bodo praviloma odvzeli v javnih objektih (hoteli, domovi, gostinski lokali), kjer naj bi bila interna napeljava zahtevnejša od tistih v stanovanjskih hišah. O rezultatih preiskav bomo obveščali na spletnem portalu družbe in Občine Piran.

S tem obvestilom se ukine razdeljevanje vode, do nadaljnjega pa bo na Tartinijevem trgu ostala na voljo javna izlivka, kjer bo vsakomur v vsakem trenutku dostopna pitna voda.

Vdor fekalij v vodovod

Kot je znano, so v del piranskega vodovodnega omrežja (s 23. na 24. junij), s katerim gospodari Rižanski vodovod Koper, vdrle kanalizacijske odplake, zaradi česar je več piranskih občanov in turistov moralo poiskati zdravstveno pomoč. Na Rižanskem vodovodu še dodajajo, da naj se za pranje, pripravo hrane, osebno higieno in druge potrebe uporablja prekuhana voda iz vodovoda.

V sodelovanju z Občino Piran, Civilno zaščito, Rdečim križem, Krajevno skupnostjo, Okoljem Piran in Komunalo Koper je bilo organizirano tudi razdeljevanje pitne vode, v sklopu katerega so vsakemu odraslemu bili namenjeni 3 litri, otrokom, lažjim od 10 kilogamov, pa 1,5 litra pitne vode dnevno.

24ur

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3924