Kalifornija-Požari zahtevali prvo žrtev

Datum 12.7.2008 14:53:21 | Kategorija: Evropa

Uničujoči gozdni požari v Kaliforniji so že zahtevali prvo žrtev. Gašenje otežujejo težki vremenski pogoji.
Požari v Kaliforniji

Gasilec na delu. (Foto: Reuters)

Gozdni požari so v petek v Kaliforniji zahtevali prvo smrtno žrtev. Truplo so policisti odkrili v neki hiši v Concowu, 144 kilometrov severno od Sacramenta, ki so jo zajeli plameni. Kalifornijski guverner Arnold Schwarzeneger pa je že odredil vpoklic 2.000 dodatnih pripadnikov kalifornijske nacionalne garde.

Z ognjenimi zublji se bori okoli 20.000 gasilcev. Ameriškim kolegom je na pomoč priskočilo več kot 130 gasilcev iz Kanade, Mehike, Avstralije in Nove Zelendije.

Trupla zaradi hudih ožganin še niso uspeli identificirati. Predstavnica zvezne agencije za posredovanje v izrednih razmerah (FEMA) Glen Cannon je pred tem sporočila, da so zaradi velikega števila požarov sredstva za gašenje požarov v državi izčrpana.

Val požarov je v Kaliforniji izbruhnil 20. junija, ko se je zaradi strel v neurjih vžgala suha trava. Ognjeni zublji so doslej uničili okoli 304.700 hektarjev zemlje. Zadnji podatki so v petek pokazali, da 322 požarov še vedno gori. Gašenje požarov otežujejo težki vremenski pogoji.

Uničujoči požari so v Kaliforniji oktobra lani zahtevali osem smrtnih žrtev, uničili 2.000 domov in povzročili škodo v višini dveh milijard ameriških dolarjev.

24ur

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3923