Nesreča na Savi: Pogrešanih deset ljudi

Datum 3.7.2008 19:47:47 | Kategorija: Slovenija

Sevnica - Na gradbišču hidroelektrarne Blanca je prišlo do hude nesreče, v kateri sta se dva čolna z deset do 14 osebami na krovu pri prehodu čez jez prelomila in potopila.


Nesreča na Savi: Pogrešanih deset ljudi

Sevnica - Na gradbišču hidroelektrarne Blanca je prišlo do hude nesreče, v kateri sta se dva čolna z deset do 14 osebami na krovu pri prehodu čez jez prelomila in potopila.


Spust po Savi so začeli s štirimi kanuji. Eden od čolnov se je prevrnil že na začetku poti, vendar pa so se se vsi rešili, je povedal eden od očividcev nesreče, dopisnik Radia Slovenija Goran Rovan, ki se je tudi udeležil spusta in kasneje po nesreči sodeloval pri reševanju ponesrečencev.

Rešiti se je uspela le ena oseba


Trije čolni so tako nadaljevali s spustom, dva od teh sta zapeljala skoz prelivna polja nove hidroelektrarne Blanca, kjer je oba čolna prelomilo na pol. Po ocenah Rovana je bilo v obeh čolnih od 10 do 14 ljudi, ki naj bi jih potegnilo v sifon, ena od udeleženk se je uspela rešiti iz Save, ostale pogrešajo. Udeleženci niso imeli rešilnih jopičev.

Sevniški župan in poslanec Kristijan Janc je med pogrešanimi


V enem od čolnov je sedel poslanec Kristijan Janc


V eden od čolnov je bil po podatkih Rovana sevniški župan in poslanec Kristijan Janc, podžupan občine Sevnica Rudi Dobnik, direktor Komunale Sevnice Bojan Lipovšek ter še nekateri zaposleni iz občine Sevnica in podjetja Infra iz Sevnice, ki je bilo ustanovljeno med drugim z namenom vzdrževanja objektov vodne infrastrukture na spodnji Savi.

Udeleženci naj bi se želeli v čolnih spustiti od Blance do Brestanice. Spust naj bi organiziral sevniški župan Kristijan Janc.


Okrog 17.30 je bil Operativno komunikacijski center Policijske uprave Krško obveščen s strani očividcev o nesreči na spodnji Savi, na jezu hidroelektrarne Blanca, ki je še v gradnji, je dejal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Drago Menegalija.

Reševalna akcija je v teku


Po prvih podatkih sta dva od treh čolnov zapeljala preko preliva, pri tem sta se prevrnila oziroma naj bi ju potegnilo v vodo, navaja Menegalija. Nemudoma je stekla reševalna akcija, na kraj pa je bilo napotenih več policistov, policijski helikopter, gasilci, reševalci in potapljači. Akcija trenutno še poteka v smeri reševanja in iskanja pogrešanih oseb, je še dejal. O številu pogrešanih oseb in vzrokih nesreče Menegalija še ni mogel govoriti.

STA





Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3897