Na korziški gori San Pietro veliko posmrtnih ostankov

Datum 19.5.2008 20:03:43 | Kategorija: Evropa

Ajaccio - Med sanacijo gore San Pietro so reševalci odkrili tudi večjo količino posmrtnih ostankov ljudi, za katere predvidevajo, da so umrli v letalski nesreči, je povedal vodja operacije Bojan Kopač.


Na korziški gori San Pietro veliko posmrtnih ostankov

Ajaccio - Med sanacijo gore San Pietro so reševalci odkrili tudi večjo količino posmrtnih ostankov ljudi, za katere predvidevajo, da so umrli v letalski nesreči, je povedal vodja operacije Bojan Kopač.


Kot je pojasnil, je preiskavo teh ostankov prevzela francoska stran, ki bo po svojih predpisih opravila dodatne analize.

Posmrtnih ostankov je več, kot so predvidevali


Posmrtnih ostankov je po Kopačevih besedah več, kot so glede na pripovedovanja predvidevali. "Takoj ko smo jih odkrili, smo o tem obvestili francosko stran, nato pa je njihov javni tožilec zahteval, da ostanke prevzamejo francoske oblasti," je povedal vodja operacije. Dodal je, da je o odkritjih obvestil tudi slovensko veleposlaništvo v Parizu.


Zatrdil je, da so zapisniki o predajah posmrtnih ostankov narejeni, in da jim je francoska stran dovolila, da jih iščejo še naprej. Po opravljenih preiskavah pa bo slovenska stran zaprosila francosko, da jih dobi nazaj, je pojasnil Kopač.

Med čiščenjem gore sta se poškodovala dva reševalca


Kot je še povedal, sta se do danes med čiščenjem gore poškodovala dva reševalca - eden je dobil udarec v hrbtenico, drugi pa si je poškodoval koleno. Oba je oskrbelo zdravniško osebje, tako da je eden z delom lahko nadaljeval, drugi pa bo po zagotovilih zdravnice za delo pripravljen v sredo.


Doslej pospravili že več kot 20 ton razbitin


Vodja operacije je tudi povedal, da so do včerajšnjega dne pospravili že 20.430 kilogramov razbitin. Kopač računa, da jih je ostalo še med pet in sedem ton, vendar pa so najtežji kosi razbitin po njegovih besedah tudi najbolj oddaljeni. Kot meni, bo delo na teh območjih tudi najbolj težavno.

Na vprašanje, ali bodo dela končana do predvidenega roka, je Kopač odvrnil, da so optimistični vsi sodelujoči. Sicer pa je izrazil navdušenje nad usposobljenostjo in zagnanostjo ekipe.


Čiščenje naj bi potekalo do konca maja


Skupina strokovnjakov je na Korziko odpotovala 11. maja z namenov sanacije kraja nesreče letala Inex-Adrie, ki se je zgodila leta 1981, ko je letalo treščilo v goro San Pietro. Čiščenje območja nesreče, zbiranje letalskih razbitin in drugih ostankov nesreče naj bi potekalo do konca maja. Načrt za asanacijo je vlada sprejela v začetku aprila.

Letalska nesreča, v kateri je umrlo vseh 180 potnikov in članov posadke, se je zgodila 1. decembra 1981.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3781