Kamenjali gasilce

Datum 18.5.2008 12:46:08 | Kategorija: Svet

Rim, 18.05.2008, 11:44 | M.M.

Prebivalci Neaplja so se odločili za zažig smeti, ki se že nekaj mesecev kopičijo na njihovih ulicah.
Smeti v Neaplju

(Foto: Reuters)
Prebivalci Neaplja so danes zjutraj kamenjali gasilce, ki so želeli pogasiti goreče kupe smeti. Prebivalci juga Italije so se za zažige odločili zato, ker se kriza z odvozom smeti vleče že nekaj let in se bojijo morebitnih epidemij.

Gasilci so ponoči uspešno pogasili približno 100 velikih požarov. Zjutraj so pogasili okoli 30 požarov, nekaj deset kupov smeti pa še gori. Gašenje so preprečili razjarjeni meščani, ki so gasilce napadli s kamenjem in gasilnimi aparati. Posredovala je tudi policija, ki je prestrašene gasilce odpeljala na varno.

Neapeljska kriza s smetmi


Italijansko mesto Neapelj z okolico se že od decembra lani sooča s kupi smeti, ki polnijo tamkajšnje ulice. Glavne deponije so zaprte, na območju pa primanjkuje prostora za nove deponije in sežigalnice odpadkov. Smeti so doslej pošiljali celo v sežigalnice v Nemčijo, kar je mesto Neapelj stalo okoli 250 evrov na tono smeti.
Smeti v Neaplju

(Foto: Reuters)
Okoljski strokovnjaki opozarjajo, da ob zažiganju smeti nastajajo strupeni plini. Prebivalci se za opozorila ne zmenijo. Ljudje zato odpadke zažigajo, s tem pa se v zrak sproščajo velike količine rakotvornih snovi, kot je na primer dioksin. Zaradi zažiganja in zakopavanja odpadkov je zrak močno onesnažen, zdravje ljudi pa ogroženo. Prebivalci določenih delov Campanie imajo kar dva- do trikrat večjo možnost, da zbolijo za rakom na jetrih kot njihovi rojaki iz drugih delov Italije.

Pomembno vlogo v tej krizi ima tudi mafija, ki z nelegalnimi odlagališči zasluži 5,8 milijard evrov letno. Zato naj bi vse svoje moči usmerila v to, da uradnih odlagališč ne bi dogradili.

Vir: www.siol.net

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3777