Gume ne spadajo v kres!

Datum 30.4.2008 14:02:42 | Kategorija: Slovenija

Nekateri kresovi v Sloveniji so že zagoreli. Nehote. Z rdečim petelinom so se borili gasilci.
Pogorišče

Kres v Dravogradu bo, kljub temu da je ponoči pogorel. Pripravili bodo novega. (Foto: Tilen Brezočnik)

Mlaj

(Foto: Jani Dolinšek)

Po vsej Sloveniji bodo na predvečer praznika dela zagoreli kresovi. Ponekod pa so – nenamerno – že zagoreli, zato so se z ognjenimi zublji borili gasilci. Kresovi, ki so bili pripravljeni za kresovanje ob prazniku dela, so ponoči zagoreli pri Ribniškem domu v Dravogradu, kjer kres še vedno bo, na Mariborski cesti v Muti, pri Osnovni šoli na Dobrni in v beltinskem parku.

Uprava za zaščito in reševanje ministrstva za obrambo tudi zato opozarja organizatorje javnih prireditev s kresovanjem in vse, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da je treba upoštevati ustrezne varnostne ukrepe. Na javnih prireditvah s kresovanjem mora biti organizirana požarna straža, ki jo lahko opravljajo le gasilci. Kurišče mora biti obdano z negorljivimi materiali, kot so pesek, kamni ali opeka. Prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi. Kurišče mora biti dovolj oddaljeno od gozda, dreves, prometnic in zgradb. V času kurjenja mora biti ob ognju vedno nekdo prisoten, v primeru, da bodo kres kurili otroci, pa mora biti navzoča odrasla oseba. Pri kurjenju se ne sme uporabljati gorljivih tekočin, na primer naftnih derivatov, ali materialov, ki pri gorenju povzročijo močan dim in nastajanje strupenih plinov. Ob vetrovnem vremenu je treba kurjenje kresa prekiniti. Po končanem kurjenju je treba ogenj pogasiti, kurišče pa prekriti s peskom ali zemljo.

Prireditve po vsej Sloveniji

V prestolnici bo kot že tradicionalno osrednji prireditveni prostor Rožnik, kjer bo nocoj udeležence nagovoril predsednik ZZZS Dušan Semolič, v četrtek pa župan Zoran Janković.

Ogenj

V kres sodijo les in mogoče malo papirja, avtomobilske gume pa ne. (Foto: Š.Z.)

Na Gorenjskem bo najbolj znano kresovanje in praznovanje 1. maja tudi letos potekalo na Svetem Joštu nad Kranjem, kjer se na predvečer praznika dela in na sam praznik vedno zbere več tisoč ljudi s cele Gorenjske. Prireditev na hribu, ki se dviga nad 800 metrov nadmorske višin, ima že 34-letno tradicijo. Svet gorenjskih sindikatov prireditev vzdržuje kljub vsem logističnim težavam in problemom z dovoljenji, je pojasnil njegov sekretar Adolf Sitar. Letos se bo kresovanje, katerega vrhunec bo ognjemet, začelo danes ob 19. uri. Proslava v četrtek, na kateri bo kot osrednji govorec nastopil novi predsednik Sveta gorenjskih sindikatov Rajko Bakovnik, pa se bo pričela ob 10. uri.

Kresovanje in tradicionalno prvomajsko srečanje bo na Gorenjskem potekalo tudi na Šobcu v radovljiški občini, kjer bo v četrtek ob 14. uri vse zbrane nagovoril generalni direktor direktorata za invalide na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Cveto Uršič. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije pa proslavo že tradicionalno organizira na Križni gori nad Škofjo Loko. Na prireditvi, ki se bo pričela ob 11. uri, bo osrednji govorec generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko predelovalne industrije Slovenije (STUPIS) Anton Rozman.

Tradicionalno prvomajsko praznovanje pripravlja tudi območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Posočje. Tako kot v preteklih letih se bo srečanje v Opatjem selu na Krasu začelo 1. maja ob 15. uri, ko bo zbrane nagovoril izvršni sekretar za področje soupravljanja in izobraževanja ZSSS Marjan Urbanč ter predsednik SD Borut Pahor. Na nekdanjem mejnem prehodu Učja pa se bodo isti dan ob 10. uri srečali italijanski in slovenski sindikalisti.

Na predvečer delavskega praznika bo v okviru festivala Mesto mladih na travniku pred novogoriško občinsko stavbo zagorel kres, ki ga bodo v bližnjem borovem gozdičku spremljali koncerti. Sicer bo travnik krasil tudi 30-metrski mlaj, ki ga že tradicionalno pripeljejo s konjsko vprego iz Trnovskega gozda in postavijo v središču mesta vrtnic.

Kresovanje

Na javnih prireditvah s kresovanjem mora biti organizirana požarna straža. (Foto: Š.Z.)

Na predvečer praznika dela bo v Murski Soboti Zveza svobodnih sindikatov pripravila tradicionalno prireditev s postavitvijo mlaja na Trgu zmage. V Gornji Radgoni bodo pripravili tradicionalno kresovanje, ki bo tokrat prvič na stadionu. V Lendavi pa bodo drevi organizirali tradicionalni prvomajski pohod, začel se bo ob 16. uri, po njem pa bo kresovanje pri hotelu Lipa. Na ljutomerskem območju bodo tradicionalno postavljali mlaj in pripravili kresovanja na Cvenu in v Mali Nedelji, na Stari Cesti pa bodo na praznik dela organizirali pohod na Jeruzalem. Kresovanja in priložnostne slovesnosti bodo pripravili tudi po drugih krajih.

Obeleževanja praznika dela bodo v Posavju pričeli drevi ob 20. uri s kresovanjem na Smuku nad Semičem, 1. maja ob 11. uri pa se bosta pričeli srečanji s proslavama Dolenjcev na Debencu pri Mirnu, kjer bo spregovoril predsednik države Danilo Türk, in na Javorovici pri Šentjerneju, kjer bo slavnostni govornik predsednik Državnega sveta Blaž Kavčič. Celjska območna organizacija ZSSS pa ob 1. maju pripravlja na Celjski koči tradicionalno prireditev, na kateri bo slavnostni govornik celjski župan Bojan Šrot. Na Resevni nad Šentjurjem bo zbrane nagovoril Franci Klepej iz celjske območne organizacije sindikatov, na Šmiglovi zidanici pri Žalcu bo govornik predsednik celjske območne organizacije Skei Mirko Hirci.

Sekretar celjske območne organizacije sindikata Anton Motoh bo pozdravil udeležence prvomajske prireditve na Šmohorju nad Laškim, njegov kolega Forto Turk pa zbrane na Koči pri štepihu pod Stolpnikom na območju Slovenskih Konjic. Vse omenjene prireditve bodo popestrile krajevne godbe na pihala. Velenjska območna organizacija ZSSS tradicionalno prvomajsko srečanje pripravlja na Graški Gori.

Praznik dela bodo v Podravju obeležili na treh osrednjih in tradicionalnih slovesnostih, ki jih pripravljajo tamkajšnje območne sindikalne organizacije. Na snežnem stadionu pod Pohorjem bosta osrednja govornika sekretar območne organizacije Skei za Podravje Branko Medik, in mariborski župan Franc Kangler. Letos bodo organizatorji med drugim udeležencem ponudili "sindikalni golaž" po simbolični ceni en evro.

Na Treh kraljih na Pohorju bo na četrtkovi slovesnosti, ki jo pripravljajo sindikati iz Slovenske Bistrice, med drugim spregovoril minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar, v Ormožu pa bo že v sredo slovesnost potekala na parkirišču pred gradom. Zbranim bosta spregovorili sekretarka območne organizacije ZSSS Podravja Breda Črnčec in ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman. Prav tako bodo na praznik dela godbe na pihala igrale budnice v Mariboru, Lenartu, Slovenski Bistrici in Ormožu. Na Ptuju bo osrednja proslava ob 1. maju s tradicionalnim kresovanjem potekala danes na prireditveni ploščadi pri ribiškem domu, kjer bo osrednja govornica Dragica Andlovič, predsednica Sindikata komunale, varnosti in nepremičnin Slovenije.

Kres

Slovenska tradicija prvi maj obeležuje zlasti s kresovi in nošnjo nageljnov. (Foto: POP TV)

Tudi na Koroškem pripravljajo vrsto že tradicionalnih kresov in sindikalnih prireditev, osrednja pa bo v četrtek dopoldne potekala na Kremžarjevem vrhu na Pohorju nad Slovenj Gradcem, kjer bo prav tako spregovorila Dragica Andlovič. Sindikat Skei prvomajsko srečanje tudi letos pripravlja na Ivarčkem jezeru. Na Obali bodo na 1. maj potekale tradicionalne prvomajske igre v Kortah, imenovane La corsa dei muši 2008 oz. Dirka z osli. Na igrah se bodo obiskovalci lahko pomerili v športnem turnirju v balinanju in malem nogometu, teku v vrečah, vlečenju vrvi, tekmovanju s "karolami" in omenjeni dirki z osli. Že danes bodo na piranski punti pripravili prvomajski kres, v sklopu katerega bo potekal košarkarski turnir, ob 20. uri pa bo zagorel kres. Prvomajski ples na punti bo v znamenju športa in glasbe potekal še 1. in 2. maja. Na Tartinijevem trgu v Piranu bo 1. maja ob 11. uri tudi prvomajski promenadni koncert, kresovanje pa bo potekalo tudi v Sečovljah.

Spomin na krvave demonstracije

V Sloveniji je bil 1. maj uzakonjen kot državni praznik leta 1948.

Mednarodni praznik dela po svetu praznujejo že od leta 1890, delavci na ozemlju današnje Slovenije pa so prvič praznovali na začetku minulega stoletja. Prvi maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja 1886 v Chichagu, ko so postavili zahtevo po osemurnem delavniku, vendar so naleteli na oster odziv policije. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Praznovanje praznika dela se je začelo z godbami, ki so igrale delavske budnice. Sledil je sprevod delavcev, ki so se družno napotili na bližnji hrib ali v gozd ob mestu, nato pa se poveselili ob jedači in pijači. Pohodniki so obvezno nosili simbola prvomajskega praznovanja – nagelj in značko. S praznovanjem 1. maja sta Sloveniji povezana še dva običaja – postavljanje mlaja in prižiganje kresov.


24ur

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3727