Reševalna vaja v primeru železniške nesreče

Datum 26.4.2008 19:57:21 | Kategorija: Slovenija

Sobota, 26.04.2008, 17:19

Reševalna vaja v primeru železniške nesreče
Kranj - Več kot sto reševalcev, gasilcev in prostovoljcev je pokazalo, kako bi potekalo reševanje pri iztirjenju potniškega vlaka na težko dostopnem območju.

Reševalna vaja, ki je služila vsem intervencijskim enotam kot priprava na morebitno resnično nesrečo, je potekala brez zapletov in je po prvih ocenah pokazala dobro pripravljenost.

Vlak z okrog 30 potniki je nekaj po 10. uri dopoldne speljal z železniške postaje v Kranju v smer proti Jesenicam, na poti je v Struževem iztiril in v njem se je vnel požar. Takšen scenarij so si zamislili v Gasilsko reševalni službi Kranj, kjer so vajo organizirali. Postavili so jo na železniški most industrijskega tira, kjer je do vlaka mogoče priti le po zraku, vodi ali po bregu. Zato je bila reševalna akcija zelo zahtevna.


Sodelovalo je 110 kranjskih poklicnih gasilcev in prostovoljnih gasilcev


Sodelovalo je 110 kranjskih poklicnih gasilcev in prostovoljnih gasilcev ter enote civilne zaščite z gorskimi reševalci, vodniki reševalnih psov in taborniki. Na pomoč so prihitele reševalne postaje zdravstvenega doma Tržič in Škofja Loka, službe nujne medicinske pomoči iz Kranja, Škofje Loke in Tržiča, kranjska policijska postaja ter Slovenske železnice, katerih intervencijska ekipa je pripeljala servisno kompozicijo. Predvideno je bilo tudi sodelovanje letalske enote policije, vendar helikopter zaradi neugodnih vremenskih razmer ni mogel vzleteti.

V vaji so bile prikazane vse službe, ki bi bile prisotne, in vsi postopki, ki bi se dogajali, če bi do takšne nesreče resnično prišlo. Cilj je bil namreč pregledati usposobljenost vseh enot reševanja in preveriti koordinacijo med njimi, regijskim centrom za obveščanje, Slovenskimi železnicami, zdravstvom in policijo, je pojasnil vodja intervencije Matej Kejžar.


Vaja je uspela


"Glede na videno je zadeva potekala v skladu s planom in tudi časovni okvir je bil primeren," je ocenil direktor Gasilsko reševalne službe Kranj Vojko Artač. Pojasnil je, da so zadeve na videz potekale brez zapletov, morebitne pomanjkljivosti in težave pa bo pokazala podrobna analiza. Zadovoljen je bil, da je vaja uspela z aktiviranjem vseh enot, ki so na razpolago ob takšni nesreči.

Zaenkrat se tovrstna nesreča na tem območju še ni zgodila, vendar pa je bil scenarij zanjo realen. Železniška proga med Kranjem in Jesenicami je namreč ena najbolj obremenjenih in na odseku med Kranjem in Podnartom ter pod Radovljico tudi najbolj nedostopnih. Do vlaka je mogoče priti le po bregu, vodi, zraku ali pa z dovozom intervencijskih vozil po železnici. V vaji so preizkusili reševanje iz vseh omenjenih strani, vendar reševanje iz zraka zaradi slabih vremenskih razmer ni bilo mogoče.


V akciji se je pokazalo uspešno sodelovanje vseh enot, je ocenil Artač. Kejžar pa je dodal, da so reševalcem največ preglavic povzročale prav težka dostopnost in veliko število udeležencev nesreče, med katerimi jih je bilo po scenariju tudi devet težje poškodovanih in jih je bilo potrebno prenesti v reševalna vozila.


STA

Foto: STA

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3714