22 let po Černobilu

Datum 26.4.2008 11:40:12 | Kategorija: Evropa

Mineva 22 let od najhujše jedrske nesreče v človeški zgodovini, ki se je zgodila v ukrajinski jedrski elektrarni Černobil.

Danes mineva 22 let od najhujše jedrske nesreče v človeški zgodovini, ki se je zgodila 26. aprila 1986 v ukrajinski jedrski elektrarni Černobil. Nesreča je zaznamovala vso Evropo, milijonom ljudi, predvsem v Ukrajini, Rusiji in Belorusiji, pa uničila življenja.

Nesreča se je zgodila, ko je pred 22 leti zgodaj zjutraj med izvajanjem varnostnega preizkusa eksplodiral četrti černobilski reaktor. Samo v Ukrajini, Belorusiji in Rusiji je bilo zaradi černobilske kalvarije onesnaženih več kot 145.000 kvadratnih kilometrov ozemlja, kjer posledice še vedno čuti pet milijonov ljudi.

Posledice silovitega jedrskega udara pa so takrat občutili tudi na Finskem, Norveškem, Švedskem, v takratni Jugoslaviji, Romuniji, Avstriji, Nemčiji in na Poljskem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je v poročilu iz leta 2005 ugotovil t.i. Černobilski forum, skupina, sestavljena iz predstavnikov osmih agencij ZN pod vodstvom IAEA ter ruske, beloruske in ukrajinske vlade, je neposredno zaradi izpostavljenosti sevanju doslej umrlo 50 ljudi. To so bili večinoma reševalci, ki so posredovali takoj, med in po nesreči in so večinoma umrli v mesecih po dogodku, nekateri pa tudi kasneje.

Poleg tega so med letoma 1992 in 2002 odkrili 4000 primerov raka ščitnice, večinoma pri tistih, ki so bili v času nesreče otroci ali najstniki. Številni so bili primeri obolenj za levkemijo, bolezni srca in ožilja, psihosomatskih bolezni in drugih bolezni, ki jih je moč pripisati nesreči.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3710