Ta konec tedna poteka vaja reševalnih psov

Datum 19.4.2008 15:53:12 | Kategorija: Slovenija

Ljubljana - Na širšem območju Ljubljane in Kranja bo danes in v nedeljo potekala 11. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2008.


Ta konec tedna poteka vaja reševalnih psov

Ljubljana - Na širšem območju Ljubljane in Kranja bo danes in v nedeljo potekala 11. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2008.


Preverili bodo reševalne sposobnosti vodnikov in psov v ruševini in pri iskanju pogrešanih oseb ter posamezne elemente organizacije reševanja ob potresu. Letos bo na vaji vodnikov reševalnih psov sodelovalo 18 ekip iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Nemčije in Slovenije, skupaj 54 tekmovalcev. Vaja je zastavljena tako, da skušajo okoliščine, v katerih poteka delo ekip, čim bolj natančno posnemati realne okoliščine. Ekipe, ki so sestavljene iz treh vodnikov in treh psov, bodo morale v 20 urah opraviti 14 nalog na sedmih deloviščih.


Kot so sporočili organizatorji, bodo morali tekmovalci šestkrat iskati pogrešane osebe v ruševinah, dvakrat bodo iskali pogrešane osebe v naravi, dvakrat bodo morali premagati ovire s pomočjo vrvne tehnike, dvakrat nuditi prvo pomoč in dvakrat opraviti orientacijski pohod. Aktivnosti se bodo odvijale neprekinjeno od 5.15 danes do 1.30 v nedeljo.


Pogrešane v ruševinah bodo iskali na območju Zgornje Hrušice, Bežigrada, Stare Ljubljane, Iga in Kranja. Pogrešane v naravi bodo iskali na območju Iškega Vintgarja in Sostra, kjer bodo nudili tudi prvo pomoč. Vrvno tehniko bodo uporabljali na območju Stare Ljubljane in Iškega Vintgarja. Pet kilometrov dolg orientacijski pohod je predviden na območju Iga in Iškega Vintgarja. Vodstvo vaje bo v gasilskem domu v Kozarjah.


Mednarodno vajo vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2008 prirejata Društvo vodnikov reševalnih psov Slovenije in mestnega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo s sodelovanjem Mednarodne organizacije reševalnih psov (IRO).

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3690