Na novih temeljih

Datum 10.4.2008 14:25:07 | Kategorija: Slovenija

MATERIJA V teh dneh dokončana gradnja gasilskega doma – Deset odstotkov dražji
Kljub temu, da se je pri gradnji gasilskega doma v Materiji nekoliko zapletlo, saj so ugotovili, da stara zgradba praktično nima temeljev, predvidenega roka za dokončanje ne bodo veliko zamudili. V teh dneh namreč vanj že nameščajo pohištvo in drugo opremo. Nepredviden zaplet pa je podražil gradnjo.

Star gasilski dom v Materiji je bil zgrajen leta 1970 in je meril borih 170 kvadratnih metrov. Tak ni več zadoščal potrebam Prostovoljnega gasilskega društva Materija, zato je občina Hrpelje-Kozina podprla zamisel o širitvi doma na 300 kvadratnih metrov površine in enako veliko mansardo. Dela so stekla lani poleti, v teh dneh pa se končujejo. A brez težav ni šlo.

Občina, PGD Materija in Stavbenik so julija lani podpisali pogodbo o obnovi in dozidavi gasilskega doma. Po takratnih predvidevanjih naj bi stroški del znašali dobrih 777.000 evrov. Ko so začeli rušiti star dom, pa so ugotovili, da so stari temelji popolnoma neustrezni oziroma da jih sploh ni. Poleg tega bi lokacija novega doma – zaradi netočnih izmer v geodetskem načrtu – posegala na služnostno pot in celo na sosednje zemljišče.

Zato so staro zgradbo v celoti porušili, jo zaradi lažjega dostopa delno poglobili, zamaknili za en meter in novo postavili na novih temeljih, za kar so morali tudi spremeniti dokumentacijo in pridobiti dopolnilno gradbeno dovoljenje. Kot je povedal predsednik PGD Materija Valter Fabjančič, pa je bilo treba potrebam gasilcev prilagoditi tudi nekaj strojnih in električnih napeljav. Vse to je gradnjo podražilo za deset odstotkov oziroma za 77.000 evrov.

Ker gre denar za matarski gasilski dom iz občinskega proračuna, so o podražitvi odločali tudi občinski svetniki, ki so soglasno dvignili roke za dodaten denar. Po prvotnih načrtih naj bi občina gasilski dom plačala v treh letih. Lani mu je že namenila 271.000 evrov, prav toliko letos, za leto 2009 pa naj bi ostalo še 38.000 evrov. Po podražitvi pa se bo dinamika plačevanja nekoliko spremenila. Polovico podražitve naj bi po rebalansu proračuna plačali letos, drugo polovico pa prihodnje leto.

A kljub zapletom pri gradnji ta ni veliko zamudila predvidenih rokov in gasilci se bodo kmalu preselili v nove prostore. Zimo so namreč preživeli v nekdanji osnovni šoli v Materiji, vozila pa so imeli kar zunaj, kar jim je povzročalo nekaj preglavic, a niso bili zato pri svojem delu nič manj učinkoviti.

Vseeno upajo, da se bodo v nove prostore lahko preselili še pred sezono, ko se poveča pogostost nesreč, v katerih posredujejo. Že februarja so namreč imeli kar nekaj dela z dvema travniškima požaroma in prometno nesrečo.

Sicer so lani na območju občine Hrpelje-Kozina posredovali 46-krat, kar je približno enako kot v preteklih letih, je na nedavnem občnem zboru PGD Materija povedal poveljnik Igor Šiškovič. Sodelovali pa so tudi s Kraško gasilsko zvezo pri intervencijah v sosednjih občinah. Poleg tega so v 49 prevozih prepeljali 245 kubičnih metrov pitne vode.

Nov gasilski dom naj bi tehnično pregledali še ta mesec, uradno odprtje pa bo počakalo na avgust, ko bodo skupaj z vaškim praznikom gasilci pripravili parado in slovesnost ob 100-letnici društva. Takrat naj bi tudi predstavili knjigo o gasilstvu v Materiji in prevzeli novo vozilo.
Nov gasilski dom v Materiji bo končan še ta mesec
vir:PN

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3661