Kornatska tragedija dobila epilog

Datum 9.4.2008 20:46:35 | Kategorija: Evropa

Preiskava potrdila ugotovitve o smrti gasilcev na Kornatih
Zagreb - Do smrti dvanajstih hrvaških gasilcev v požaru na Kornatih avgusta lani ni prišlo zaradi človeške napake, temveč zaradi naravnega nepričakovanega izbruha ognja, je potrdila strokovna skupina.

Medtem je sodišče v Šibeniku odobrilo odškodninske zahteve svojcev petih umrlih gasilcev, ki so skupaj zahtevali 3,4 milijona kun (464 tisoč evrov)."Do nesreče je prišlo zaradi naravnega pojava"Strokovna skupina je po polletni preiskavi razlogov za kornatsko tragedijo danes poslala 600 strani dolgo poročilo Svetu za nacionalno varnost. Vodja strokovne skupine Branko Smrekar je zatrdil, da je do nesreče prišlo zaradi naravnega pojava, ki ga nihče ni mogel predvideti.

Že prva uradna preiskava je pokazala, da so gasilci umrli zaradi naravnega pojava - eruptivnega požara. Smrekar je zanikal trditve nekaterih svojcev umrlih, da je do smrti gasilcev prišlo zaradi odtekanja goriva iz vojaškega helikopterja, s katerim so gasilci prileteli na otok Kornat.

Dodal je, da bodo rezultati preiskave, v kateri je sodelovalo 53 različnih strokovnjakov, javno objavljeni, potem ko se bo z njimi seznanil Svet za nacionalno varnost.

Kdo bo izplačal odškodnine?

Odškodnino petim družinam bodo po pravnomočnosti današnje odločitve sodišča izplačali mesto Vodice, prostovoljna gasilska društva Vodice in Tisno ter srednja šola v Šibeniku, v katero je hodil umrli mladoletni gasilec iz Tisnega Marko Stančić.

Sodišče bo v petek odločalo o odškodninskih zahtevah še treh družin umrlih gasilcev. Nesrečo je s hudimi poškodbami preživel le eden izmed gasilcev.

STAFoto: Reuters
Vir: www.siol.net

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3657