Tragične številke podobne lanskim

Datum 7.4.2008 6:29:34 | Kategorija: Slovenija

Do včeraj sta na naših cestah letos umrla dva človeka manj kot lani, cilji o prepolovitvi števila žrtev so vse bolj oddaljeni. Ob koncu tedna več nesreč s hujšimi poškodbami udeležencev
Prometne razmere na naših cestah, kar se najhujših nesreč tiče, niso nič bolj ugodne kot minulo leto, ko smo zabeležili bistveno več smrtnih žrtev kot leto poprej. Lani je namreč število mrtvih ob koncu leta znašalo 293, v letu 2006 pa je bilo skupno število žrtev 262. V letošnjem letu je na naših cestah umrlo že 53 ljudi, lani pa so statistike na isti dan znašale 55 mrtvih v prometnih nesrečah. Če cestne morije ne bo vsaj kratkoročno ustavil novi zakon o varnosti cestnega prometa, ki predvideva višje kazni za nekatere kršitve, bodo tudi v letošnjem letu končni rezultati daleč od tistih, ki so zapisani v resoluciji o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od leta 2007 do 2011. Če bi do leta 2011 želeli prepoloviti število žrtev, kot so to načrtovali snovalci resolucije, se letos število žrtev ne bi smelo dvigniti nad 170.
Zadnja tragična prometna nesreča se je, kot smo v Večeru v soboto že poročali, zgodila v petek okoli 17.30. Nesreči na glavni cesti med Mariborom in Mursko Soboto pri naselju Ženjak je, kot so sporočili policisti, botrovalo nepravilno prehitevanje. Voznica osebnega avtomobila Citroen Saxo, 40-letna Marija Markovič iz Trnovske vasi, je vozila od Lenarta proti Benediktu. Pri Ženjaku je pričela prehitevati vozilo pred seboj v trenutku, ko je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal voznik tovornega avtomobila s polpriklopnikom, star 45 let, državljan Madžarske. Vozili sta čelno trčili, voznica pa se je tako hudo poškodovala, da je umrla na kraju nesreče.

Konec tedna se k sreči ni nadaljeval tako tragično, so pa policisti obravnavali nekaj nesreč, v katerih so se udeleženci huje poškodovali. V petek zvečer je tako počilo na cesti med Divačo in Dolnjimi Ležečami. V nesreči je bila 38-letna voznica iz Dolnjih Ležeč hudo poškodovana. 23-letna voznica osebnega avtomobila iz okolice Ilirske Bistrice je prehitevala vozilo 38-letnice, ko je nasproti pripeljalo tretje vozilo. Da bi se izognila trčenju se je 23-letna voznica z avtom umikala v desno in trčila v vozilo 38-letne voznice. Vozilo, ki ga je vozila starejša, je nato odbilo pod priklopno vozilo, kjer je voznica ostala ukleščena v razbitinah avtomobila, 23-letnico pa je z avtom odbilo v obcestni zid in v kolo priklopnika druge cisterne. Po hitri intervenciji gasilcev in zdravnikov je bila hudo ponesrečena voznica iz Dolnjih Ležeč odpeljana v izolsko bolnišnico, kjer je ostala na zdravljenju.

V prometni nesreči, ki se je minuli petek okrog 22. ure pripetila v Spodnji Ščavnici, sta bila udeležena dva voznika koles z motorjem. Policisti so po pregledu kraja nesreče ugotovili, da se je voznik kolesa z motorjem peljal po lokalni cesti iz Okoslavcev proti Spodnji Ščavnici. V Spodnji Ščavnici pri gasilskem domu je zapeljal na levo stran vozišča in čelno trčil v nasproti vozečega voznika kolesa z motorjem. V trčenju sta se oba voznika hudo poškodovala in sta na zdravljenju v murskosoboški bolnišnici.

V soboto okoli 10.20 je 51-letni voznik neregistriranega kolesa z motorjem v križišču v Zgornji Koreni izsilil prednost pred voznico osebnega vozila. V trčenju se je voznik kolesa z motorjem, ki je vozil brez čelade, hudo poškodoval.

V nedeljo zgodaj zjutraj, bilo je le nekaj minut čez pol peto, je na glavni cesti blizu Kidričevega 27-letni voznik osebnega avtomobila zapeljal levo na nasproti vozni pas, nato pa z vozišča in trčil v prometni znak, zatem pa je njegovo vozilo odbilo na njivo, kjer je obstalo na boku. V prometni nesreči se je voznik huje, sopotnik pa lažje poškodoval. Oba so odpeljali v ptujsko bolnišnico, kjer sta ostala na zdravljenju.

vir: Večer
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3650