Lokavčani bolj varni pred plazom Slano blato

Datum 18.11.2004 10:57:14 | Kategorija: SlovenijaMinistrstvo za okolje, prostor in energijo je včeraj predstavilo aktivnosti, ki so jih v zadnjih treh mesecih izvedli pri sanaciji plazu Slano blato v občini Ajdovščina. Pozornost so namenili predvsem nujni gradnji vodnjakov. Vse meritve in podatki o padavinah kažejo, da so ukrepi, ki so jih izvajali na plazu v oktobru, povečali varnost Lokavca in zmanjšali premike na plazu, zagotavljajo na okoljskem ministrstvu.

Z vidika varnosti prebivalcev Lokavca bi bilo po prepričanju okoljskega ministrstva neodgovorno, da na plazu Slano blato ne bi izvajali nobenih drugih nujnih del za ustalitev in preprečitev širjenja plazu razen tistih, ki so predvidena s programom dela za leto 2004. Gre namreč za plaz velikih razsežnosti, ki ob neugodnih vremenskih razmerah potuje z veliko hitrostjo in še vedno lahko ogroža prebivalce in premoženje v vasi Lokavec.

Na podlagi rezultatov sondažnih in spremljevalnih raziskav je bilo po pojasnilu okoljskega ministrstva ugotovljeno, da se bo plaz širil navzgor in tudi bočno in da je zaradi tega mogoče letos pričakovati še približno 100.000 kubičnih metrov dodatnih mas plazine. Proces širjenja plazu se bo z leti samo še nadaljeval, zato je bilo treba dela začeti takoj, so navedli na okoljskem ministrstvu.

Za izvedbo nujnih del in za pripravo lokacijskega načrta je v letu 2004 zagotovljenih 229,4 milijona tolarjev (956.931 €), zaradi nastalih nujnih del pa so že angažirana tudi sredstva za leto 2005.


vir:večer

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=365