Zbrale so že 100 starih pesmi

Datum 24.3.2008 14:03:19 | Kategorija: Mimogrede

Hilda Kukovec, Anica Živko, Milena Fekonja, Fanica Kocbek in Ivanka Bela so članice Ljudskih pevk pri Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Osek, ki s svojim petjem že desetletje razveseljujejo domačine in gostujejo po celotni Sloveniji.
 Vse so kmečke gospodinje in pevske vaje ob torkih jim pomenijo tudi priložnost za druženje in pogovore. Doslej so izdale tri zgoščenke svojih pesmi, še letos pa bi rade posnele kompilacijsko zgoščenko svojih najboljših pesmi.
"Prepevamo samo ljudske pesmi, za katere velja, da so prave, če so stare vsaj 100 let. In me smo jih zbrale že več kot 100. Pri zbiranju nam ljudje radi pomagajo, a smo se največ naučile od svojim babic in mam," pravi Hilda Kukovec, ki pevke vodi. Veliko jim pomeni uspešno sodelovanje na območnih srečanjih ljudskih pevk in pevcev pri lenarški izpostavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti, šestkrat so se uvrstile na regijsko srečanje in dvakrat celo na državno.

Skupno jim je tudi to, da so vse že vrsto let gasilke. "Pričele smo spontano, ko smo na miklavževo pred desetimi leti pri PGD Osek pripravljali srečanje gasilk z lenarškega območja. Prepevale smo v kuhinji in potem kar v predpasnikih šle med povabljene, kar jih je zelo navdušilo," se spominja začetkov Kukovčeva.

Vsako leto se udeležijo tudi srečanj gasilskih pevskih skupin. Večinoma gre za zbore, zato so kot skupina ljudskih pevk med njimi nekaj posebnega. Letošnje srečanje bo v njihovi občini Sv. Trojica, na kar se skrbno pripravljajo, saj bodo gostile 28 skupin in zborov. Kot še pravijo, je imel bivši lenarški župan Ivan Vogrin veliko posluha za njihovo delovanje, saj jim je občina pomagala pri izdaji vseh treh zgoščenk. Upajo, da bodo tudi v novi občini Sv. Trojica našle podporo in razumevanje.


Foto: (Darja Lukman Žunec)
Oseške gasilske ljudske pevke: (z leve) Ivanka Bela, Anica Živko, Milena Fekonja, Fanica Kocbek in Hilda Kukovec.

www.vecer.com
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=3604